Η λέξη κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai (computer engineer) στη λίστα αλληλογραφίας των cypherpunks. Η επιθυμία του ήταν να δημιουργήσει ένα νόμισμα το οποίο να βασίζεται στην κρυπτογραφία για να διασφαλίζεται η δημιουργία του, η ιδιοκτησία, και οι δοσολήψίες, ενώ η εμπλοκή της κυβέρνησης θα ήταν οριστικά απαγορευμένη και μονίμως περιττή. Το 1998 δημοσίευσε ένα άρθρο όπου παρουσίασε το «B–money» – ένα κρυπτονόμισμα το οποίο δεν εξελίχτηκε στην πράξη.
Την ίδια χρονιά, μια άλλη προσπάθεια με το όνομα Bit Gold σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο Nickch Szabo. Το Bit Gold εξίσου εξέταζε τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου ψηφιακού νομίσματος. Η ιδέα του Szabo προκλήθηκε από τις ανεπάρκειες στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως η απαίτηση για μέταλλο για τη δημιουργία νομισμάτων και τη μείωση της εμπιστοσύνης που απαιτείται για τη δημιουργία συναλλαγών.
Και τα δύο κρυπτονομίσματα παρόλο που δεν κατάφεραν να πάρουν σάρκα και οστά, ήταν μέρος της έμπνευσης πίσω από τον Bitcoin.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός αποκεντρωμένου ψηφιακού νομίσματος υλοποιήθηκε 11 χρόνια μετά από τον Satoshi Nakamoto. Βασισμένος στη διατριβή του με τίτλο: ‘’Bitcoin : a peer-to-peer electronic cash system’’ (Nakamoto, 2008), ο Nakamoto προχώρησε στην ανάπτυξη του Bitcoin. Στην συγκεκριμένη διατριβή περιγράφει τη λειτουργικότητα του δικτύου blockchain Bitcoin. Αυτή η μέρα στην ιστορία του Bitcoin έχει χαράξει τη διαδρομή για τα γεγονότα που ακολούθησαν. Το «Satoshi Nakamoto» είναι ένα ψευδώνυμο….. η πραγματική ταυτότητα του ιδρυτή του Bitcoin παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα.
31 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2008 – Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ Κ. NAKAMOTO
Τον Αύγουστο του 2008, καταχωρίστηκε ο Διαδικτυακός χώρος bitcoin.org, ο οποίος παραμένει η κεντρική σελίδα του πιο διάσημου κρυπτονομίσματος. Στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ένα άτομο ή οργανισμός με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε μια επιστημονική εργασία με τίτλο Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.
Η εργασία παρουσίασε την έννοια της τεχνολογίας blockchain και το Bitcoin περιγράφηκε ως ψηφιακός πόρος και σύστημα ανοικτού κώδικα (open source system). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του και ότι καθένας μπορεί να συμμετέχει στη χρήση και την εξέλιξή του.
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Satoshi Nakamoto, οπότε η ταυτότητα του έχει δημιουργήσει πολλούς μύθους και διάφορες θεωρίες στην πλοκή. Τέλος, το πιο πιθανό είναι ότι η ταυτότητα του θα παραμείνει για πάντα άγνωστη.
3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009- Η ΕΞΟΡΥΞΗ (MINING) ΤΩΝ BITCOINS ΞΕΚΙΝΑΕΙ
Ο Satoshi Nakamoto εξόρυξε τα πρώτα 50 Bitcoins, ξεκινώντας κατά συνέπεια την ιστορία της κρυπτο-εξόρυξης. Το πρώτο μπλοκ εξόρυξης είναι επίσης γνωστό ως Block Genesis.
Στην συνεχεια, το λογισμικό Bitcoin τίθεται στη διάθεση του κοινού για πρώτη φορά και ξεκινάει η εξόρυξη (mining) – η διαδικασία μέσω της οποίας δημιουργούνται τα νέα Bitcoins και οι συναλλαγές καταγράφονται και επαληθεύονται στο blockchain. Την εποχή αυτή, υπήρχε μόνο μία μικρή ομάδα προγραμματιστών και φανατικών χρηστών που συμμετείχαν στην εξέλιξη ενός πράγματος που ορισμένοι εξ αυτών περίμεναν ότι θα γινόταν μια άκρως πρωτοποριακή τεχνολογία.
2010 – ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Στα πρώτα χρόνια ύπαρξής του, ήταν κάπως δύσκολο να αποδοθεί οποιαδήποτε πραγματική αξία στο Bitcoin, δεδομένου ότι δεν πραγματοποιούνταν συναλλαγές σε μεγάλη κλίμακα. Για παράδειγμα, ο προγραμματιστής Gavin Andresen αγόρασε 10.000 Bitcoins για $50 και δημιούργησε μια ιστοσελίδα ονόματι Bitcoin Faucet, όπου κυριολεκτικά έκανε δωρεά Bitcoin για πλάκα.
2 ΜΑΙΟΥ 2010- BITCOIN PIZZA DAY– ΤΟ BITCOIN ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Δεδομένου ότι το Bitcoin ενώ είχε εξορυχθεί από τα μέλλη της κοινότητας, δεν είχε διατεθεί στην αγορά επομένως δεν του είχε ανατεθεί κάποια νομισματική αξία. Το 2010, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνναλαγη με Bitcoins και αποτιμάται για πρώτη φορά. Το 2010, κάποιος αποφάσισε να πουλήσει για πρώτη φορά bitcoins- ανταλλάσσοντας 10.000 από αυτά για δύο πίτσες. (Bitcoin Pizza Day)
Στην πιο διάσημη υπόθεση αυτής της εποχής, πρωταγωνιστής είναι ο Laszlo Hanyecz, ένας προγραμματιστής που αγόρασε δύο πίτσες με αντίτιμο 10.000 Bitcoins. Αυτή θεωρείται και η πρώτη ουσιαστική συναλλαγή με κρυπτονόμισμα. Στην ανώτατη τιμή που έχει αγγίξει το Bitcoin, αυτές οι δύο πίτσες θα κόστιζαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο Laszlo δεν μετάνιωσε ποτέ για αυτή του την απόφαση, καθώς πιστεύει ότι ήταν ένα καίριο βήμα που βοήθησε στην ανάπτυξη του κρυπτο-οικοσυστήματος.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010
Το Δεκέμβριο του 2010, ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε το τελευταίο δημόσιο μήνυμά του στο δημοφιλές online forum ονόματι bitcointalk. Έγραψε μερικές μικρολεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία έκδοση του λογισμικού. Έπειτα, διατήρησε επαφή με κάποιους προγραμματιστές μέσω email, αλλά τα ίχνη του έχουν χαθεί εντελώς από τον Απρίλιο του 2011. Είναι πάρα πολύ πιθανό ότι η ταυτότητα του θα παραμείνει για πάντα ένα μυστήριο.
2011- ΑΦΙΞΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Η επαναστατική τεχνολογία του Bitcoin αυξάνει τη δημοτικότητα του και η ιδέα δημιουργίας νέων κρυπτονομισμάτων αρχίζει σταδιακά να κερδίζει έδαφος. Ως εκ τούτου, έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα. Εμείς τα αποκαλούμε altcoins. Τα νέα altcoins γενικά προσπαθούν να βελτιώσουν τον αρχικό σχεδιασμό του Bitcoin προσφέροντας μεγαλύτερη ταχύτητα, ανωνυμία κ.λ.π. Μεταξύ των πρώτων που εμφανίστηκαν ήταν το Namecoin και το Litecoin. Το Litecoin συγκαταλέγεται στα πρώτα εναλλακτικά νομίσματα (altcoins) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επονομάστηκε «ασήμι», ενώ το Bitcoin «χρυσός». Αυτή την στιγμή (3 Μαρτίου, 2020) υπάρχουν πάνω από 2.500 κρυπτονομίσματα στην κυκλοφορία και όλο περισσότερα να κάνουν την εμφανιση τους.
2013-ΕΝΑΡΞΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Η πρώτη πλατφόρμα ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων εμφανίστηκε στο όνομα του bitcoinmarket.com (τώρα απούσα). Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ξεκίνησε και το Mt.Gox.
Η τιμή ενός Bitcoin φτάνει τα $ 1.000 για πρώτη φορά, και μετά η τιμή του γρήγορα αρχίζει να μειώνεται. Πολλοί που επένδυσαν χρήματα πάνω στο Bitcoin είχαν υποστεί ζημιές, καθώς η τιμή πέφτει στα περίπου 300 δολάρια – η τιμή του αυξάνεται μετά από δύο χρόνια ξανά στα 1.000 δολάρια.
2014 – ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ
Τα κρυπτονομίσματα βασίζονται στην ανωνυμία και την αποκέντρωση, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι πολύ ελκυστικά για τους εγκληματίες. Όσοι είναι τεχνικά καταρτισμένοι, μπορούν εύκολα να καλύψουν τα ίχνη τους.
Τον Ιανουάριο του 2014, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του Bitcoin ονόματι Mt. Gox χακαρίστηκε. Το μέγεθος της κλοπής ανήλθε σε περίπου 850.000 Bitcoins! Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποιος ευθύνεται, και παραμένει η μεγαλύτερη κλοπή Bitcoin που έχει σημειωθεί στην ιστορία.
Το Νοέμβριο του 2014, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα καθώς ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Silk Road ονόματι Ross Ulbricht, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Το 70% των προϊόντων προς πώληση στην εν λόγω ιστοσελίδα αφορούσε ναρκωτικές ουσίες και οι συναλλαγές μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με Bitcoin. Πολλά άτομα πιστεύουν ότι ο κος Ulbricht κατηγορήθηκε άδικα διότι πολλά από τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ήταν άκρως αμφιλεγόμενα. Ωστόσο υπάρχει μικρή έως μηδενική πιθανότητα να αποφυλακιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον.
2016 – ETHEREUM ΚΑΙ ICOS.
Το 2015 το Ethereum project λανσαρίζεται και συχνά παρατίθεται ως η πρώτη πραγματικά χρήσιμη εφαρμογή του συστήματος, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ιδέα της blockchain του Bitcoin. Το Ethereum παρουσίασε τα έξυπνα συμβόλαια, μια ενδιαφέρουσα έννοια που καθιστά εφικτή τη διενέργεια δημόσιων συμβολαίων με διαφάνεια, όπου οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κάτω από επακριβώς καθορισμένες συνθήκες. Η φιλοσοφία των έξυπνων συμβολαίων στάθηκε αφορμή για αμέτρητα νέα νομίσματα τα οποία κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το πρότυπο ERC20 και ανήκουν στην blockchain του Ethereum.
Η άφιξη του Ethereum χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση αρχικών προσφορών νομισμάτων – initial coin offerings (ICO). Πρόκειται για πλατφόρμες συγκέντρωσης κεφαλαίων που προσφέρουν στους επενδυτές την ευκαιρία να ανταλλάσσουν συχνά μετοχές ή μετοχές σε επιχειρήσεις εκκίνησης, με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να επενδύσουν και να ανταλλάξουν κρυπτονομίσματα. Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποίησε τους επενδυτές ότι, λόγω της έλλειψης εποπτείας, τα ICO θα μπορούσαν εύκολα να είναι απάτες ή σχέδια ponzi που μεταμφιέζονται ως νόμιμες επενδύσεις. Η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε μία ακόμη φορά, απαγορεύοντας τους εντελώς.
Η δημοτικότητα του Ethereum συνοδεύτηκε από την εμφάνιση projects για start-up με κεφάλαια που προέρχονταν από συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding). Αυτός ο τύπος χρηματοδότησης στην κρυπτο-σφαίρα ονομάζεται Initial Coin Offering (ICO), δηλαδή Αρχική Προσφορά Νομισμάτων.
Άτομα αγόραζαν τα συγκεκριμένα νομίσματα και κέρματα βασιζόμενοι στην πίστη που είχαν για την επιτυχία του project και την πεποίθηση ότι τα εικονικά νομίσματα θα αποκτήσουν κάποια στιγμή αξία, όταν τελικά θα υλοποιηθεί το project υπό σχεδιασμό.
Ορισμένες χώρες (όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ) απαγόρευσαν τέτοιου είδους projects, ή τουλάχιστον προειδοποίησαν τους χρήστες ότι ενδεχομένως να πρόκειται για απάτες, όπως τα Σχήματα Πόντσι (Ponzi schemes) τα οποία παρουσιάζονται αναληθώς ως νόμιμες επενδύσεις.
2017 – Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ BITCOIN ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ 20.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ
Ο αριθμός με τις διαθέσιμες προς το κοινό πλατφόρμες συναλλαγών και τα ανταλλακτήρια διαρκώς αυξανόταν, καθιστώντας πιο εύκολη την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων. Η περίοδος χαρακτηρίστηκε ως η χρυσή εποχή των ICO projects.
Όλα αυτά συνέβαλαν στη ραγδαία αύξηση του οικοσυστήματος. Αυτή η νέα τεχνολογία υποσχόταν τεράστια κέρδη και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ξεπέρνάει τα 800 δις δολάρια ΗΠΑ στις αρχές του 2018.
Πηγή: https://kriptomat.io/gr/kryptonomismata/ti-einai-kryptonomisma/
Πρακτικά, όλα τα κρυπτονομίσματα πουλούσαν σαν χρυσάφι…
Ο κόσμος τωνμκρυπτονομισμάτων δεν έχει σταματήσει από τότε. Οι τιμές έφθασαν σε υψηλά επίπεδα στις αρχές Ιανουαρίου 2018 και πολλά νέα κρυπτονομίσματα έχουν προστεθεί από τότε, συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin, Stellar, LiteCoin, Darkcoin, DogeCoin, NEM, NovaCoin, MoonCoin κ.λ.π.
(βλ. http://www.cryptocoincharts.info/coins/info)
Η αγορά κρυπτονομισμάτων σήμερα φιλοξενεί πάνω από 2500 ψηφιακά νομίσματα και εξακολουθεί να επεκτείνεται.
Περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: https://coinmarketcap.com/
Ο αριθμός των ATM Bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται, περισσότερα καταστήματα έχουν αρχίσει να δέχονται κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής και τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται όλο και περισότερο για καθημερινές συνναλαγές.
ATM Bitcoin
(https://coinmap.org/view/#/world/44.90257800/24.43359375/5/atm)
Εταιρείες και επαγγελματίες που δέχονται Bitcoin στην Ελλάδα:
Εταιρείες και επαγγελματίες που δέχονται Bitcoin παγκοσμίως: https://coinmap.org/view/#/world/44.90257800/24.43359375/5/