Tα επονοµαζόµενα Alt-Coins µε το πρώτο συνθετικό της λέξεις να προέρχεται από την αγγλική λέξη «alternative» δηλαδή εναλλακτικά κρυπτονοµίσµα κάνουν την εµφάνισή τους στην παγκόσµια οικονοµική σκηνή περί τα µέσα του 2015, οπότε και εγκαθιδρύεται µια
Οι παρακάτω πληροφορίες έχουν αντληθεί από τις εξής πηγές:
- http://www.cryptocoincharts.info/coins/info
- https://www.plus500.gr/Instruments#Crypto
- https://cryptoangels.gr/7-cryptocurencys/
- https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Το πιο δημοφιλή κρυπτονόμισμα είναι το Bitcoin.To Bitcoin θα το αναλύσουμε . Άλλα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα είναι:
Ethereum
Οπως και το bitcoin, έτσι και το Ethereum στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain. Αντίθετα με το bitcoin, είναι κάτι παραπάνω από ένα ψηφιακό νόμισμα: Το Ethereum είναι μια αποκεντρωμένη blockchain πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να «τρέξουν» τα λεγόμενα «smart contracts», δηλαδή σύντομα προγράμματα (scripts) που διευκολύνουν την ανταλλαγή χρημάτων, περιεχομένου, μετοχών και οποιουδήποτε στοιχείου ενέχει αξία μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας. Δημιουργήθηκε από τον Βίταλικ Μπουτέριν το 2013 και λανσαρίστηκε στα μέσα του 2015 ως «το κρυπτονόμισμα της επόμενης γενιάς». Το Ethereum επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ό,τι εφαρμογές και λειτουργίες επιθυμούν, οι οποίες «τρέχουν» στο blockchain ακριβώς όπως έχουν προγραμματιστεί, αποκλείοντας πλήρως την πιθανότητα απάτης, λογοκρισίας ή παρέμβασης τρίτων μερών. Ο «πατέρας» του Ethereum υποστήριξε ότι σε δύο χρόνια η πλατφόρμα θα έχει συναλλακτική ισχύ ανάλογη με της Visa και σύντομα θα αντικαταστήσει τα δίκτυα πιστωτικών καρτών και τους online διακομιστές παιχνιδιών (gaming servers). Την ίδια στιγμή, ομάδα 30 εταιρειών, στην οποία περιλαμβάνονται οι JP Morgan Chase, Microsoft και Intel, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν εφαρμογές λογισμικού για επιχειρήσεις που να στηρίζονται στην τεχνολογία πίσω από το Ethereum. Τα αποτελέσματα της «Συμμαχίας του Ethereum» αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Litecoin
To Litecoin δημιουργήθηκε το 2011 από τον Τσάρλι Λι, πρώην μηχανικό της Google. «Εάν το bitcoin είναι ο χρυσός στο σύστημα των κρυπτονομισμάτων, το Litecoin είναι ο άργυρος», σύμφωνα με έναν δημοφιλή μπλόγκερ. H φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του είναι κοντά σε αυτήν του bitcoin. Στηρίζεται σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών ανοιχτού πηγαίου κώδικα (open source). Το δίκτυο του Litecoin μπορεί να παράγει τετραπλάσιο αριθμό νομισμάτων σε σχέση με το bitcoin (84 εκατομμύρια έναντι 21 εκατ. που είναι το «πλαφόν» για τα κυκλοφορούντα bitcoin) και έχει ταχύτερες διαδικασίες επιβεβαίωσης των πληρωμών. Αγοραπωλησίες Litecoin μπορούν να γίνουν σε διάφορα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Η χρηματιστηριακή αξία του Litecoin ανέρχεται σε 11 δισ. δολάρια και ένα Litecoin κοστολογείται γύρω στα 200 δολάρια.
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Ripple
Ενώ τα περισσότερα κρυπτονομίσματα εξυπηρετούν τις ανάγκες ιδιωτών, το ripple απευθύνεται κυρίως σε τράπεζες, παρόχους υπηρεσιών πληρωμής και χρηματιστήρια ψηφιακών αξιών. Το ripple θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παγκόσμιο σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών σε πραγματικό χρόνο που παρέχει διασυνοριακές πληρωμές άμεσα, μεγιστοποιώντας τη διαφάνεια και ελαχιστοποιώντας τα κόστη. Δημιουργήθηκε το 2012 και μπορεί να λειτουργήσει και ως χρηματιστήριο νομισμάτων, αλλά και ως δίκτυο εμβασμάτων. Tο κρυπτονόμισμα στο οποίο στηρίζεται το σύστημα, ονόματι XRP, δεν έχει εγγενή αξία, γι’ αυτό και κοστολογείται μόλις 1,35 δολάρια. Η αξία του έγκειται στην προστασία του δικτύου από συναλλαγές spam. Παρότι η κοινότητα των χρηστών κρυπτονομισμάτων προβληματίζεται για το ότι το ripple αποτελεί «φτωχό» μέσο αποθησαυρισμού, οι τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αρχίζουν να υιοθετούν την τεχνολογία του για να ενισχύσουν τα συστήματα πληρωμών τους. H χρηματιστηριακή αξία του ripple ανέρχεται στα 53 δισ. δολάρια.
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Zcash
Το zcash είναι ακόμα ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα ανοιχτού κώδικα που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016 και υπόσχεται ότι μπορεί να διαφυλάξει πλήρως τη μυστικότητα των συναλλαγών που διενεργούνται στο δίκτυό του. Η πρόσθετη ασφάλεια και ιδιωτικότητα προκύπτει από το ότι όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα blockchain, αλλά οι «κρίσιμες» λεπτομέρειες, όπως το όνομα του αποστολέα, του παραλήπτη και το ύψος της πληρωμής, δεν εμφανίζονται πουθενά. Το zcash προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα για πλήρως «θωρακισμένες» συναλλαγές, μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνικών κρυπτογράφησης. Καθώς η ανάγκη για ιδιωτικότητα στις online συναλλαγές καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη κάθε ημέρα που περνά, η δημοτικότητα του zcash αυξάνεται μέχρι σήμερα θεαματικά χάρη στα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που ενσωματώνει. Η χρηματιστηριακή αξία του zcash ανέρχεται στα 1,6 δισ. δολάρια και η τιμή ενός zcash είναι 540 δολάρια.
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Monero
Οπως το zcash, έτσι και το monero απευθύνεται στους χρήστες που επιθυμούν ανωνυμία στις συναλλαγές τους. Το κρυπτονόμισμα αυτό επιτρέπει την αποστολή και τη λήψη κεφαλαίων χωρίς οι συναλλαγές να είναι ορατές στο blockchain. Επιπροσθέτως, οι συναλλαγές με monero δεν αφήνουν ίχνη χάρη στη χρήση των λεγόμενων ring signatures που κρύβουν τα ποσά των συναλλαγών, την προέλευσή τους και τον προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραπωλησίες με monero δεν μπορούν να συνδεθούν με την πραγματική ταυτότητα των χρηστών. Για τον λόγο αυτό δεν προξενεί έκπληξη που το εν λόγω κρυπτονόμισμα είναι πιο δημοφιλές από το bitcoin στους κύκλους των χάκερ και των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2014, αλλά έκανε το μεγάλο άλμα το 2016. Σήμερα η τιμή 1 monero είναι περίπου 350 δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία των κυκλοφορούντων monero ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Dash
Η επωνυμία του dash προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «digital» (ψηφιακό) και «cash» (μετρητά). Η διαχείριση του εν λόγω κρυπτονομίσματος γίνεται από μια αυτόνομη, αυτοχρηματοδοτούμενη οργάνωση. Το dash απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων από τότε που κυκλοφόρησε, το 2014. Η επιτυχία του αποδίδεται στην ενσωμάτωση βελτιωμένων χαρακτηριστικών σε σχέση με το bitcoin, όπως τη λειτουργία InstantSend (άμεσες πληρωμές που επιβεβαιώνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα), τη λειτουργία PrivateSend (που εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των συναλλαγών) και την αποκεντρωμένη διακυβέρνησή του. Λανσαρίστηκε αρχικά ως xcoin και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε darkcoin (επωνυμία που προκαλούσε… σκοτεινούς συνειρμούς), για να αποκτήσει το σημερινό του όνομα το 2015. Σήμερα ένα dash αξίζει περίπου 850 δολάρια (από 11 δολάρια στις αρχές του 2017) και η χρηματιστηριακή αξία της συνολικής αγοράς dash ξεπερνάει τα 6,5 δισ. δολ.
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Lisk
To lisk είναι ένα κρυπτονόμισμα που προήλθε από συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) και αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, στον βαθμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για τη δημιουργία «αποκεντρωμένων εφαρμογών» (decentralized apps ή dapps) στη γλώσσα προγραμματισμού Javascript. Το lisk έχει αξία λόγω των πρακτικών εφαρμογών που υποστηρίζει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διάφορων ειδών dapps, όπως πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου κ.ά. H τιμή του ανέρχεται σε περίπου 23 δολάρια και η χρηματιστηριακή του αξία σε 2,7 δισ. δολάρια.
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Bitcoin plus – Bitcoin cash
Από τη λίστα των δημοφιλέστερων εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και δύο κλώνοι του «πατριάρχη» bitcoin: το bitcoin plus και το bitcoin cash. Το bitcoin plus πρωτοκυκλοφόρησε το 2014 μέσω «αρχικής δημόσιας εγγραφής» για κρυπτονομίσματα (Initial Coin Exchange ή ΙCO) στο Χρηματιστήριο Poloniex. Ωστόσο, οι δημιουργοί του, αντί να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που αντλήθηκαν για την ανάπτυξη του νομίσματος, τα… ενθυλάκωσαν και εξαφανίστηκαν (φημολογείται ότι απολαμβάνουν διακοπές διαρκείας σε κάποιο εξωτικό προορισμό). Αλλα μέλη της κοινότητας ανέλαβαν στη συνέχεια το «ορφανό» κρυπτονόμισμα, προσέλαβαν μηχανικούς και προγραμματιστές για να τελειοποιήσουν τον κώδικα και το εισήγαγαν εκ νέου στην αγορά. Το bitcoin plus θεωρείται μια βελτιωμένη εκδοχή του bitcoin, από πολλές απόψεις. Κυριότερο ατού του είναι ότι προσφέρει πολύ συντομότερο χρόνο επεξεργασίας των συναλλαγών στο blockchain (1 λεπτό σε σχέση με τα 10 λεπτά του bitcoin). Η τιμή του bitcoin plus από 80 σεντ τον Ιανουάριο 2016 τυγχάνει διαπραγμάτευσης τώρα γύρω στα 110 δολάρια και η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται σε σχεδόν 12 δισ. δολάρια.
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Bitcoin cash
To bitcoin cash γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2017 από τη διάσπαση του κώδικα λογισμικού του πρωτότυπου bitcoin, ως αποτέλεσμα διαφωνιών στην κοινότητα του κρυπτονομίσματος όσον αφορά σε προτεινόμενες αλλαγές, ώστε να γίνονται ταχύτερα οι συναλλαγές. Πίσω από την κίνηση αυτή ήταν μια ομάδα Κινέζων miners (προγραμματιστές που ουσιαστικά παρέχουν την ισχύ των υπολογιστών τους για τους σκοπούς της λειτουργίας του συστήματος του itcoin). Αυτοί προκάλεσαν μια «διακλάδωση» (fork στην αργκό της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων) στο blockchain του bitcoin, δηλαδή στον πυρήνα της τεχνολογίας του ψηφιακού νομίσματος, το «κατάστιχο» που καταγράφονται όλες οι συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα προέκυψε μια νέα «αλυσίδα», αυτή του bitcoin cash. H εμφάνισή του προκάλεσε αρχικά προβληματισμό στον χώρο, ωστόσο κατόρθωσε να βρει τη θέση του στο σύστημα των κρυπτονομισμάτων, παρά την έλλειψη στήριξης από σημαντικούς «παίκτες». Το bitcoin cash τυγχάνει διαπραγμάτευσης γύρω στα 2.000 δολάρια και η χρηματιστηριακή του αξία ξεπερνάει τα 23 δισ. δολάρια.
Πηγή: https://cybersecurity.gr/bitcoin-alternative-currencies/ (3/5/2020)
Υπάρχουν και άλλα κρυπτονομίσματα όμως δεν είναι τόσο διαδεδομένα όπως αυτά που αναφέραμε που είναι τα πιο διάσημα. Όλα έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το Bitcoin όμως κανένα δεν έχει ξεπεράσει το Bitcoin. Συμφώνα με την ιστοσελίδα http://mapofcoins.com/bitcoin#. Σήμερα (17 Μαρτίου, 2020) υπάρχουν στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων πάνω από 2500 κρυπτονομίσματα. Το κάθε ένα από αυτά έχει την δική του τιμή.