Όπως προαναφέρθηκε, τα Bitcoin μπορούν να αγοραστούν σε αγορά συναλλάγματος ή να μεταφερθούν μέσω ηλεκτρονικού εμβάσματος από κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές. Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη επιλογή, καθώς σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανταγωνίζονται για την εξόρυξη Bitcoin χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να επιλύσουν πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις – τον αλγόριθμο του Bitcoin.
Τα βιομηχανικά ορυχεία Bitcoin χρησιμοποιούν τεράστια υπολογιστική ισχύ για να επεξεργαστούν τον αλγόριθμο, και σε αντάλλαγμα ανταμείβονται με Bitcoin. Αυτή τη στιγμή ο νικητής ανταμείβεται με 25 Bitcoin κάθε 10 λεπτά, περίπου (FortuneGreece, 2014).
Ουσιαστικά, η εξόρυξη Bitcoin συνιστά τη παραγωγή νέων κρυπτονομισμάτων που προκύπτουν από την επαλήθευση και συσσώρευση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με Bitcoin.
Απαιτείται η χρήση συγκεκριμένου λογισμικού, καθώς και ιδιαίτερων ηλεκτρονικών συσκευών.
Για παράδειγμα, έναν χρήστης αγοράζει με 1 Bitcoin μια τηλεόραση από έναν άλλο χρήστη. Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό το Bitcoin είναι αυθεντικό, οι χρήστες που πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων- οι miners- ξεκινούν να επικυρώνουν την συναλλαγή. Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται συγκεντρώνονται σε ένα ψηφιακό κουτί το οποίο κλειδώνεται από ένα εικονικό λουκέτο. Οι συναλλαγές αυτές συνιστούν τις blockchains.
Οι χρήστες χρησιμοποιούν το λογισμικό με στόχο να εντοπίσουν το κλειδί που ξεκλειδώνει το εικονικό λουκέτο. Μόλις αυτό πραγματοποιηθεί το ψηφιακό κουτί ανοίγει και επαληθεύονται οι συναλλαγές. Ο δε χρήστης που κατάφερε να ξεκλειδώσει το κουτί είναι και αυτός που αμείβεται με την παραγωγή 25 νέων Bitcoin (Volastro, 2014).
Έτσι, ο νέος χρήστης εγκαθιστά το λογισμικό σε μια ηλεκτρονική συσκευή το οποίο και παράγει μια μοναδική γι’ αυτόν ηλεκτρονική διεύθυνση με τη χρήση της οποίας μπορεί να λαμβάνει και να πραγματοποιεί πληρωμές. Κατόπιν, οι συναλλαγές που πραγματοποιεί πιστοποιούνται από τους λοιπούς χρήστες με αποτέλεσμα τη παραγωγή νέων Bitcoin.
Κρίνεται χρήσιμο πληροφοριακά να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι παρά την τρέχουσα δημοτικότητα του Bitcoin, η χρήση του σε κάποιες χώρες του κόσμου θεωρείται από απορριπτέα έως παράνομη.
Η κρατική τράπεζα του Βιετνάμ, λόγου χάρη, εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2014 προειδοποίηση κατά της χρήσης του Bitcoin και απαγόρευση προς τα πιστωτικά ιδρύματα ενασχόλησης με τα κρυπτονομίσματα.
Στην Ισλανδία, η νομική αντιμετώπιση του Bitcoin δεν είναι σαφής. Τον Μάρτιο του 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας, είχε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ότι η χρήση του Bitcoin μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του νόμου περί συναλλάγματος, ο οποίος ορίζει ότι το ισλανδικό νόμισμα δεν μπορεί να εξέλθει της χώρας και ότι επίσης στην χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξένο νόμισμα (BitcoinNews, 2017α).