Σε ένα άρθρο αμφισβητώντας τα πλεονεκτήματα της on-chain διοίκησης, ο Vlad Zamfir, ένας από τους βασικούς προγραμματιστές του Ethereum, υποστηρίζει ότι η διοίκηση ενός blockchain “δεν είναι ένα αφηρημένο πρόβλημα”. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα. Μία από τιε βασικές σημειώσεις του Vlad Zamfir είναι πως καθίσταται πολύ δύσκολο να σχεδιαστούν συστήματα διοίκησης (a priori) πριν από τις παρατηρήσεις των ιδιαίτερων προκλήσεων που προκύπτουν από ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα. Ένα ιστορικό παράδειγμα είναι η ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο πείραμα με τη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα άρθρα της Συνομοσπονδίας, απέτυχε μετά από ένα οκταετές πείραμα. Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών μπόρεσαν στη συνέχεια να αντλήσουν τα διδάγματα από το άρθρο της Συνομοσπονδίας για την εκπόνηση του Συντάγματος – ένα πολύ πιο επιτυχημένο πείραμα.
Για να δημιουργήσει ένα μοντέλο διαρκούς διοίκησης, το Pi θα ακολουθήσει ένα σχέδιο δύο φάσεων.
Μοντέλο προσωρινής διοίκησης (<5 εκατομμύρια μέλη).
Μέχρις ότου το δίκτυο φτάσει στην κρίσιμη μάζα των 5εκ. χρηστών, το Pi θα λειτουργήσει υπό ένα προσωρινό μοντέλο διοίκησης. Το μοντέλο αυτό θα μοιάζει περισσότερο με off-chain μοντέλα διοίκησης τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από πρωτόκολλα όπως Bitcoin και Ethereum, με την Core Team του Pi να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση της ανάπτυξης του πρωτοκόλλου. Ωστόσο, η Core Team του Pi θα συνεχίσει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην γνώμη της κοινότητας. Το app του Pi είναι το μέρος που η Core Team ζητά την γνώμη της κοινότητας και τη συνεργασία με τους Pioneers. Το Pi λαμβάνει υπόψιν κριτικές και προτάσεις της κοινότητας, οι οποίες εκφράζονται στα σημεία που είναι ανοικτά προς σχόλια στη σελίδα του Pi, των FAQ και του White Paper. Κάθε φορά που οι χρήστες μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Pi, μπορούν να υποβάλουν σχόλια σε μια συγκεκριμένη ενότητα για να κάνουν ερωτήσεις και προτάσεις. Οι πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις των Pioneer που οργανώνει η Core Team του Pi θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο στη βοήθεια της κοινότητας. Επιπλέον, η Core Team του Pi θα αναπτύξει μια πιο επίσημη μηχανική διοίκησης. Ένα δυνητικό σύστημα διοίκησης είναι η Ρευστή Δημοκρατία (Liquid Democracy). Στην Ρευστή Δημοκρατία, κάθε Pioneer θα έχει τη δυνατότητα είτε να ψηφίσει άμεσα για ένα ζήτημα είτε να μεταβιβάσει την ψήφο του σε άλλο μέλος του δικτύου. Η Ρευστή Δημοκρατία θα επέτρεπε τόσο την ευρεία όσο και την αποτελεσματική συμμετοχή της κοινότητας του Pi.
Η “Συνταγματική Σύμβαση” του Pi (> 5 εκατομμύρια μέλη).
Με το που φτάσουμε τα 5εκ. μέλη, θα συσταθεί προσωρινή επιτροπή με βάση προηγούμενες συνεισφορές στο Pi Network. Αυτή η επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την εύρεση και την υποβολή προτάσεων από και προς την ευρύτερη κοινότητα. Θα οργανώσει επίσης μια σειρά από συναντήσεις όπου τα μέλη του Pi θα μπορούν να σχεδιάσουν την μακροπρόθεσμη κατεύθυνση του Pi. Δεδομένης της παγκόσμιας βάσης χρηστών του Pi, το Pi Network θα πραγματοποιήσει αυτές τις συναντήσεις σε πολλές τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο για να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα. Εκτός από τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις, το Pi θα χρησιμοποιήσει επίσης την εφαρμογή του ως πλατφόρμα για να επιτρέψει στα μέλη του Pi να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξ αποστάσεως. Είτε αυτοπροσώπως είτε ηλεκτρονικά, τα μέλη της κοινότητας του Pi θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της δομής διοίκησης του Pi.