ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ BITCOIN

Το Bitcoin και η επέκταση στη χρήση του εντάσσεται στον εντεινόμενο ρόλο που καταλαμβάνει η τεχνολογία στις σύγχρονες κοινωνίες. Στα πλαίσια αυτά, η χρήση του Bitcoin ως μέσου συναλλαγών φαίνεται ότι προτιμάται διότι (Κόκκινος, 2016α, Wikipedia, 2017):


Παρέχει ελευθερία πληρωμών:

είναι δυνατή η αποστολή ή η λήψη οποιουδήποτε χρηματικού ποσού αμέσως, οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή. Το Bitcoin επιτρέπει στους χρήστες του να έχουν τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων τους.

Φέρει πολύ χαμηλά τέλη:

προς το παρόν, οι πληρωμές με Bitcoin γίνονται είτε με μηδενικά είτε με εξαιρετικά χαμηλά τέλη. Οι χρήστες μπορεί να συμπεριλάβουν τέλη στις συναλλαγές τους προκειμένου να έχουν προτεραιότητα στην διεκπεραίωση, κάτι που έχει ως αποτελέσματα την γρηγορότερη επικύρωση των συναλλαγών από το δίκτυο. Επιπροσθέτως, οι επεξεργαστές για εμπόρους υπάρχουν για να τους βοηθήσουν στην επεξεργασία πληρωμών, μετατρέποντας τα Bitcoin σε πιστωτικό χρήμα και καταθέτοντας τα κεφάλαια απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των εμπόρων καθημερινά. Καθώς αυτές οι υπηρεσίες βασίζονται στο Bitcoin, μπορούν να προσφέρονται με πολύ χαμηλότερα τέλη σε σχέση με την PayPal ή δίκτυα πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.

Υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι για τους εμπόρους:

οι συναλλαγές με Bitcoin είναι ασφαλείς,  η αναστρέψιμες και δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες ή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πελατών. Αυτό προστατεύει τους εμπόρους από ζημίες που προκαλούνται από απάτες ή δόλιους αντιλογισμούς χρέωσης. Με τον τρόπο αυτό, οι έμποροι μπορούν εύκολα να επεκταθούν σε νέες αγορές όπου είτε οι πιστωτικές κάρτες δεν είναι διαθέσιμες, είτε τα ποσοστά απάτης είναι απαράδεκτα υψηλά. Το αποτελέσματα σε καθαρό κέρδος είναι χαμηλότερα τέλη, μεγαλύτερες αγορές και λιγότερα διοικητικά κόστη.


Παρέχεται ασφάλεια και έλεγχος:

οι χρήστες του Bitcoin έχουν πλήρη έλεγχο των συναλλαγών τους. Είναι ανέφικτο για τους εμπόρους να επιβάλλουν ανεπιθύμητες ή απαρατήρητες χρεώσεις, όπως μπορεί να συμβεί με άλλες μεθόδους πληρωμής. Οι πληρωμές  με Bitcoin μπορούν να διεξαχθούν χωρίς να συνδέονται προσωπικές πληροφορίες με την συναλλαγή. Αυτό προσφέρει ισχυρή προστασία κατά της κλοπής ταυτότητας. Οι χρήστες του Bitcoin μπορούν επίσης να προστατέψουν τα χρήματά τους με αντίγραφα ασφαλείας
και κρυπτογράφηση.

Συνιστά νόμισμα παγκόσμιας εμβέλειας:

με το Bitcoin είναι δυνατή η μετάβαση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, χωρίς να απαιτείται η χρήση πιστωτικής κάρτας ή η διάθεση μετρητών. Επίσης, δεν υφίσταται κίνδυνος κλοπής.

Συνιστά μη πληθωριστικό νόμισμα:

ο ακριβής αριθμός δημιουργίας των Bitcoin δεν επιτρέπει τις πληθωριστικές πιέσεις που υφίστανται σε σχέση με τα συμβατικά νομίσματα, άρα και τους αντίστοιχους οικονομικούς κινδύνους.

Διαθέτει αυτονομία:

όπως προαναφέρθηκε, δεν το παράγει καμία κεντρική τράπεζα άρα δεν το ελέγχει κάποιος πέραν του ιδιοκτήτη.

Δεν υπόκειται σε φορολόγηση:

σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορεί να φορολογηθεί ως νόμισμα είτε ως κατοχή περιουσιακό στοιχείο.

Παρέχει ταχύτητα συναλλαγών:

οι συναλλαγές σε Bitcoin ολοκληρώνονται άμεσα και ανακοινώνονται ταυτόχρονα σε όλο το δίκτυο ανά τον πλανήτη. Αυτό δεν απαιτεί άλλες υποδομές πέρα από κάποια μορφή του δωρεάν λογισμικού σε υπολογιστή ή σε Smartphone και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Υπάρχει έλεγχος από το χρήστη:

καθώς ο χρήστης είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει συναλλαγές και εφόσον δεν έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα, και έχει προστατεύσει λογικά την πρόσβαση στα Bitcoin του, είναι πρακτικά αδύνατο να κλαπούν ή να υφαρπαχτούν από τρίτους.

Φορητότητα- αντίγραφα ασφαλείας:

ανεξάρτητα από το πλήθος τους, τα Bitcoin και τα «πορτοφόλια» αποθήκευσης ή οι κωδικοί πρόσβασης σε αυτά είναι ουσιαστικά πάρα πολύ μικρά σε μέγεθος, και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, να καταγραφούν σε χαρτί, ακόμα και να απομνημονευτούν. Επίσης, κάτι που είναι αδύνατο για συμβατικές αξίες, τα στοιχεία των διαθέσιμων Bitcoin μπορούν να αντιγραφούν ώστε να υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας σε περίπτωση καταστροφής των αρχικών. Βέβαια αν παραβιαστεί οποιοδήποτε από τα αντίγραφα, τα υπόλοιπα είναι, επίσης, παραβιασμένα.

Υφίσταται διαφάνεια συναλλαγών και κανόνων:

όλες οι συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί ποτέ στο δίκτυο είναι δημόσια διαθέσιμες και διαφανείς. Έτσι, οποιοσδήποτε μπορεί να εξετάσει οποιαδήποτε διεύθυνση και να δει τις προηγούμενες συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί με αυτήν, το πλήθος των Bitcoin που έχουν μετακινηθεί, όπως και το που έχουν σταλεί. Αυτό ισχύει για όλες τις συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί ποτέ στο δίκτυο έως την πρώτη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για όλους τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους δουλεύει το λογισμικό και στο οποίο συναινούν οι χρήστες. Δεν υπάρχει κανένας κρυφός κανόνας μέσα  στο λογισμικό, και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, καθώς οι χρήστες δεν θα το αποδέχονταν.

Συναινετική Φύση χρήσης – αλλαγών:

η αλλαγή οποιουδήποτε χαρακτηριστικού του λογισμικού ή των κανόνων του, έχει ουσιαστικά εφαρμογή μόνο όταν τις δεχτεί η κοινότητα που απαρτίζει το δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται κακόβουλες αλλαγές που θα μπορούσαν να αλλάξουν θεμελιωδώς το λογισμικό, αλλά υφίσταται και μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα αντίδρασης σε περίπτωση εντοπισμού σφαλμάτων ή απρόβλεπτων αστοχιών κατά τη λειτουργία.

Υποδιαιρέσεις:

κάθε bitcoin μπορεί να υποδιαιρεθεί σε έως 8 δεκαδικά ψηφία (έως 0,00000001) που ονομάζονται Satoshi, επιτρέποντας μικρό-συναλλαγές
που δεν είναι δυνατές με άλλα μέσα ή συμβατικά νομίσματα. Η προσθήκη περισσότερων ακόμα δεκαδικών επαφίεται στην συναίνεση του δικτύου αν αυτό χρειαστεί στο μέλλον.

Leave Comment