ΜΕΙΩΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Μη αναστρέψιμες πληρωμές: 

Οποιοδήποτε λάθος πραγματοποιηθεί κατά τη μεταφορά ενός ποσού ψηφιακών νομισμάτων, είναι μη αντιστρέψιμο. Σε περίπτωση που το ποσό πληρωμής μεταφερθεί σε λάθος παραλήπτη, καμία διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ώστε να αποσπαστούν από τον λάθος παραλήπτη. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δεχτεί ο λάθος παραλήπτης να επιστρέψει το ποσό και να πραγματοποιήσει ο ίδιος την μεταφορά.

Δεν αποτελεί καθολικά αποδεκτό τρόπο πληρωμής:

Αρχικά, τα ψηφιακά νομίσματα δεν γίνονται αποδεκτά κατά τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε φυσικά καταστήματα. Επιπλέον, δεν είναι ικανοποιητικά μεγάλος ο αριθμός των ιστοτόπων και των εταιρειών που πραγματοποιούν συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα. Αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει διαδικτυακές αγορές με ψηφιακά νομίσματα, πρέπει πρώτα να εντοπίσει τους παρόχους που τα δέχονται.

Απώλεια ψηφιακού πορτοφολιού:

Τα ψηφιακά νομίσματα κάθε χρήστη είναι αποθηκευμένα στο προσωπικό του ψηφιακό πορτοφόλι. Σε περίπτωση που το πορτοφόλι χαθεί (πχ αν το σύστημα του υπολογιστή, στον οποίο είναι αποθηκευμένο το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, μολυνθεί από κάποιον ιό), η απώλεια είναι οριστική. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ανάκτησης των χαμένων ψηφιακών νομισμάτων.

Κίνδυνος απάτης:

Αν το ιδιωτικό κλειδί ενός χρήστη βρεθεί από λάθος στη διάθεση κάποιου άλλου προσώπου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλοπή. Άλλη μία περίπτωση που η απώλεια του κατόχου είναι οριστική.

Κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί δύο φορές ένα νόμισμα:

Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει όταν ο χρήστης εκτελεί peer-to-peer συναλλαγή. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο σειριακός αριθμός κάθε νομίσματος που μετέχει στις συναλλαγές ελέγχεται από μία βάση δεδομένων (blockchain), στην οποία είναι καταγεγραμμένες όλες οι συναλλαγές. Αν τα νομίσματα που προορίζονται για συναλλαγή ταυτιστούν με αυτά που είναι στη βάση δεδομένων των ήδη πραγματοποιημένων συναλλαγών, η συναλλαγή απορρίπτεται.

Leave Comment