Η παρακάτω μετάφραση είναι μία προσωπική ενέργεια του ελληνικού “chat room” στο pi-network για την δική σας διευκόλυνση.
Επίσημη Ιστοσελίδα: https://minepi.com/white-paper
Εισαγωγή.
Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, τα κρυπτονομίσματα είναι το επόμενο φυσικό βήμα στην εξέλιξη των χρημάτων. Το Pi (Π) είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα για τους καθημερινούς ανθρώπους, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό βήμα προς την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο.
Αποστολή μας: Η δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος και μιας πλατφόρμας έξυπνων συμβολαίων που η διαχείριση και η ασφάλεια της εξασφαλίζεται από καθημερινούς ανθρώπους.
Όραμά μας: Η κατασκευή της πιο ολοκληρωμένης peer-to-peer αγοράς τροφοδοτούμενη από το Pi, το πιο ευρέως διαδομένο κρυπτονόμισμα του κόσμου.
Προειδοποίηση για έμπειρους αναγνώστες: Επειδή η αποστολή του Pi είναι να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν πιο πολλούς χρήστες, θα επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εισαγάγουμε τους νέους.
Εισαγωγή: Γιατί τα κρυπτονομίσματα έχουν σημασία.
Επί του παρόντος, οι καθημερινές χρηματικές συναλλαγές βασίζονται σε ένα αξιόπιστο – ανεξάρτητο σύστημα για τη διατήρηση ενός αρχείου συναλλαγών. Για παράδειγμα, όταν πραγματοποιείται μια τραπεζική συναλλαγή, το τραπεζικό σύστημα διατηρεί ένα αρχείο και εγγυάται ότι η συναλλαγή είναι ασφαλής και αξιόπιστη. Ομοίως, όταν η Κλημεντίνη μεταφέρει $5 στην Πουλχερία χρησιμοποιώντας PayPal, το PayPal διατηρεί ένα κεντρικό αρχείο όπου $5 δολάρια χρεώνονται από το λογαριασμό της Κλημεντίνης και $5 πιστώνονται στην Πουλχερία. Οι μεσάζοντες όπως οι τράπεζες, το PayPal και άλλα μέλη του τρέχοντος οικονομικού συστήματος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στον κόσμο.
Ωστόσο, ο ρόλος αυτών των αξιόπιστων μεσαζόντων έχει και περιορισμούς:
Αθέμιτη κατακράτηση χρημάτων. Αυτοί οι μεσάζοντες συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο (το market cap του PayPal είναι ~ $ 130B), αλλά δεν δίνουν σχεδόν τίποτα στους πελάτες τους – τους καθημερινούς ανθρώπους από κάτω, τα χρήματα των οποίων κατευθύνουν ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν έδαφος.
Προμήθειες. Οι τράπεζες και οι εταιρείες έχουν μεγάλες χρεώσεις για την πραγματοποίηση των συναλλαγών. Οι προμήθειες έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στους πληθυσμούς με χαμηλότερο εισόδημα που έχουν τις λιγότερες επιλογές.
Λογοκρισία. Εάν ένας συγκεκριμένος μεσάζοντας αποφασίσει ότι δεν πρεπει να μεταφέρετε τα χρήματά σας, μπορεί να θέσει περιορισμούς στην μεταφορά των χρημάτων σας.
Έγκριση. Ο μεσάζοντας χρησιμεύει ως ρυθμιστής που μπορεί αυθαίρετα να εμποδίσει οποιονδήποτε να είναι μέρος του δικτύου.
Ψευδωνυμία. Σε μια εποχή όπου το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αυτοί οι ισχυροί ρυθμιστές μπορούν να αποκαλύψουν τυχαία – ή να σας αναγκάσουν να αποκαλύψετε περισσότερες οικονομικές πληροφορίες για τον εαυτό σας από ό,τι ίσως θέλετε.
Το ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών “peer-to-peer” του Bitcoin, το οποίο ξεκίνησε το 2009 από έναν ανώνυμο προγραμματιστή (ή ομάδα) Satoshi Nakamoto, αποτέλεσε κρίσιμη στιγμή για την ελευθερία των χρημάτων. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με ασφάλεια χρήματα χωρίς να χρειάζονται μεσάζοντες. Η πληρωμή με Bitcoin σήμαινε ότι οι άνθρωποι όπως η Κλημεντίνη και η Πουλχερία θα μπορούσαν να πληρώσουν ο ένας τον άλλο απευθείας παρακάμπτοντας τις παραβιάσεις, τα εμπόδια και τις προμήθειες ιδρυμάτων. Το Bitcoin ήταν πραγματικά ένα νόμισμα χωρίς σύνορα, τροφοδοτώντας και συνδέοντας μια νέα παγκόσμια οικονομία.
Εισαγωγή στα Κατανεμημένα Αρχεία Συναλλαγών:
Το Bitcoin πέτυχε αυτό το ιστορικό κατόρθωμα χρησιμοποιώντας ένα κατανεμημένο αρχείο συναλλαγών. Ενώ το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται στο παραδοσιακό κεντρικό αρχείο συναλλαγών, το αρχείο συναλλαγών του Bitcoin διατηρείται από μια κατανεμημένη κοινότητα “επικυρωτών”(validators), οι οποίοι έχουν πρόσβαση και επικαιροποιούν το δημόσιο αρχείο. Φανταστείτε το αρχείο συναλλαγών του Bitcoin ως παγκόσμιο κοινόχρηστο “Google Sheet” που περιέχει συναλλαγές, που επικαιροποιούνται και συντηρούνται από αυτήν την κατανεμημένη κοινότητα.
Το κατόρθωμα του Bitcoin (και γενικότερα της τεχνολογίας blockchain) είναι ότι, παρόλο που το αρχείο διατηρείται από μια κοινότητα, η τεχνολογία τους επιτρέπει πάντα να καταλήγουν σε συναίνεση για τις αυθεντικές συναλλαγές, εξασφαλίζοντας ότι οι απατεώνες δεν μπορούν να καταγράψουν ψευδείς συναλλαγές ή να πάρουν τον έλεγχο του συστήματος. Αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα επιτρέπει την απομάκρυνση του κεντρικού μεσάζοντα, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Πλεονεκτήματα των Κατανεμημένων Αρχείων Συναλλαγών:
Εκτός από την αποκέντρωση, το bitcoin και εν γένει τα κρυπτονομίσματα, μοιράζονται μερικές ωραίες ιδιότητες που κάνουν τα χρήματα πιο έξυπνα και ασφαλέστερα, αν και διαφορετικά κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι καλύτερα σε ορισμένες ιδιότητες και χειρότερα σε άλλες, κάτι που εξαρτάται από τις διαφορετικές υλοποιήσεις των πρωτοκόλλων τους. Τα κρυπτονομίσματα διατηρούνται σε κρυπτογραφικά πορτοφόλια τα οποία ταυτοποιούνται από μια δημοσίως διαθέσιμη διεύθυνση και προστατεύονται από έναν πολύ ισχυρό ιδιωτικό κωδικό πρόσβασης, που ονομάζεται ιδιωτικό κλειδί. Αυτό το ιδιωτικό κλειδί υπογράφει κρυπτογραφικά τη συναλλαγή και είναι ουσιαστικά αδύνατο να δημιουργηθούν ψευδείς υπογραφές. Αυτό παρέχει ασφάλεια και προστασία ενάντια στις κατασχέσεις. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς που μπορούν να κατασχεθούν από κυβερνητικές αρχές, τα κρυπτονομίσματα στο πορτοφόλι σας δεν μπορούν ποτέ να απομακρυνθούν από κανέναν χωρίς το ιδιωτικό κλειδί αυτο. Τα κρυπτονομίσματα αντιστέκονται στη λογοκρισία εξαιτίας της αποκεντρωμένης φύσης τους που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να υποβάλει συναλλαγές σε οποιονδήποτε υπολογιστή του δικτύου για να καταγραφεί και να επικυρωθεί. Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι αμετάβλητες επειδή κάθε μπλοκ συναλλαγών αντιπροσωπεύει μια κρυπτογραφική απόδειξη (hash) όλων των προηγούμενων μπλοκ που υπήρχαν πριν από αυτό. Μόλις κάποιος σας στείλει χρήματα, δεν μπορούν να πάρουν πίσω την πληρωμή τους (δηλαδή, δεν υπάρχουν ακάλυπτες επιταγές σε blockchain). Ορισμένα κρυπτονομίσματα υποστηρίζουν ακόμη και ατομικές συναλλαγές. Τα «έξυπνα συμβόλαια» που χτίζονται πάνω στα κρυπτονομίσματα δεν βασίζονται απλώς στον νόμο για την εφαρμογή τους αλλά εφαρμόζονται απευθείας μέσω δημόσια ελεγχόμενου κώδικα, γεγονός που τα κάνει να μην στηρίζονται στην εμπιστοσύνη και δυνητικά μπορούν να μας απαλλάξουν από μεσάζοντες σε πολλές επιχειρήσεις, π.χ. εγγυητές για ακίνητα.
Διασφάλιση των Κατανεμημένων Αρχείων Συναλλαγών (Εξόρυξη):
Μια από τις προκλήσεις της διατήρησης ενός κατανεμημένου αρχείου συναλλαγών είναι η ασφάλεια. Συγκεκριμένα, πώς να έχουμε ένα ανοιχτό και επεξεργάσιμο αρχείο αποτρέποντας παράλληλα τις απάτες. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το Bitcoin εισήγαγε μια νέα διαδικασία που ονομάζεται Εξόρυξη (Mining) (χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο συναίνεσης “Proof of Work”) για να προσδιορίσει ποιος είναι “έμπιστος” για να κάνει ενημερώσεις στο κοινό αρχείο συναλλαγών.
Μπορείτε να σκεφτείτε την εξόρυξη ως ένα είδος οικονομικού παιχνιδιού που αναγκάζει τους “Επικυρωτές” να αποδείξουν την αξία τους όταν προσπαθούν να προσθέσουν συναλλαγές στο αρχείο. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, οι Επικυρωτές πρέπει να επιλύσουν μια σειρά πολύπλοκων υπολογιστικών παζλ. Ο Επικυρωτής που λύνει πρώτος το παζλ ανταμείβεται τοποθετώντας το τελευταίο μπλοκ συναλλαγών. Με την τοποθέτηση του τελευταίου μπλοκ δίνεται η δυνατότητα στους Επικυρωτές να «εξορύξουν» μια block αμοιβή – επί του παρόντος 12.5 bitcoin (ή ~$40.000 κατά την στιγμή της σύνταξης του κειμένου).
Αυτή η διαδικασία είναι πολύ ασφαλής, αλλά απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και κατανάλωση ενέργειας, καθώς οι χρήστες ουσιαστικά “καίνε χρήματα” για να λύσουν το υπολογιστικό παζλ που τους βγάζει περισσότερα Bitcoin. Η αναλογία καύσης προς ανταμοιβής είναι τόσο κακή που είναι πάντα στο συμφέρον των Επικυρωτών να τοποθετούν ειλικρινείς συναλλαγές στο αρχείο.
Πρόβλημα: Η Συγκέντρωση παραγωγικής δύναμης και πλούτου καθιστούν τα Κρυπτονομίσματα 1ης γενιάς δύσκολα στην απόκτηση.
Στις πρώτες μέρες του Bitcoin, όταν μόνο λίγοι άνθρωποι εργάζονταν για να επικυρώσουν τις συναλλαγές και εξόρυσσαν τα πρώτα μπλοκ, ο καθένας μπορούσε να κερδίσει 50 BTC απλά και μόνο τρέχοντας το λογισμικό εξόρυξης του Bitcoin στον προσωπικό του υπολογιστή. Καθώς το νόμισμα άρχισε να ανεβαίνει σε δημοτικότητα, έξυπνοι χρήστες συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερα εάν χρησιμοποιούσαν περισσότερους από έναν υπολογιστές για εξόρυξη.
Καθώς η αξία του Bitcoin αυξανόταν, άρχισαν να εμφανίζονται ολόκληρες εταιρείες που κάναν εξορύξεις. Αυτές οι εταιρείες ανέπτυξαν εξειδικευμένα chips (κυκλώματα-ολοκληρώματα), τα λεγόμενα (“ASICs”), και δημιούργησαν τεράστιες εγκαταστάσεις από server που χρησιμοποιούν τα τσιπ ASIC για να εξορύξουν Bitcoin. Η εμφάνιση αυτών των τεράστιων εταιρειών εξόρυξης, οδήγησε στο Bitcoin Gold Rush, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τους καθημερινούς ανθρώπους να συνεισφέρουν στο δίκτυο και να ανταμειφθούν. Οι προσπάθειές τους άρχισαν επίσης να καταναλώνουν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες υπολογιστικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην αύξηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο.
Η ευκολία εξόρυξης των Bitcoin και η επακόλουθη άνοδος των εξορυκτικών εγκαταστάσεων οδήγησαν γρήγορα σε μαζική συγκέντρωση της παραγωγικής δύναμης και του πλούτου. Για να το τοποθετήσουμε σε ένα πλαίσιο, το 87% όλων των Bitcoin ανήκουν πλέον στο 1% του δικτύου, πολλά από τα νομίσματα εξορύχθηκαν ουσιαστικά δωρεάν στις πρώτες μέρες. Ένα άλλο παράδειγμα, το Bitmain, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξόρυξης Bitcoin, έχει κερδίσει δισεκατομμύρια.
Η συγκέντρωση της παραγωγικής δύναμης καθιστά το Bitcoin πολύ δύσκολο και δαπανηρό για τον μέσο άνθρωπο. Εάν θέλετε να αποκτήσετε Bitcoin, οι πιο εύκολες επιλογές σας είναι:
Να το εξορύξετε μόνοι σας. Απλά αγοράστε τα εξειδικευμένα μηχανήματα. Αλλά να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που θα ανταγωνίζεστε τεράστιους server από όλο τον κόσμο, που καταναλώνουν ίση ενέργεια με την κατανάλωση της Ελβετίας, δεν θα είστε σε θέση να εξορύξετε πολλά νομίσματα.
Αγοράστε Bitcoin από ανταλλακτήρια. Σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin για 3.500 δολάρια / νόμισμα κατά την στιγμή της σύνταξης του κειμένου (σημείωση: μπορείτε να αγοράσετε και κλασματικό ποσό του Bitcoin!). Φυσικά, θα παίρνατε επίσης σημαντικό κίνδυνο γιατί η τιμή του Bitcoin είναι αρκετά ασταθής.
Το Bitcoin ήταν το πρώτο που έδειξε πως τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να διαταράξουν το σημερινό οικονομικό μοντέλο, δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να χρησιμοποιούν κάποιον μεσάζοντα. Η αύξηση της ελευθερίας, της ευελιξίας και της ασφάλειας συνεχίζει να μας οδηγεί αναπόφευκτα προς την κανονικοποίηση των ψηφιακών νομισμάτων. Παρά τα οφέλη, η συγκέντρωση χρημάτων και παραγωγικής δύναμης του Bitcoin (πιθανώς μη σκόπιμη) αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ευρεία υιοθέτηση του. Καθώς η ομάδα του Pi διεξήγαγε έρευνες για να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι διστάζουν να εισέλθουν στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Οι άνθρωποι ανέφεραν συνεχώς τον κίνδυνο επένδυσης / εξόρυξης ως κύριο εμπόδιο για την είσοδο τους αυτη.
Λύση: Pi – Δυνατότητα εξόρυξης σε κινητά τηλέφωνα.
Μετά την επισήμανση αυτών των βασικών εμποδίων ως προς την υιοθεσία, η Core Team του Pi αποφάσισε να βρει έναν τρόπο που θα επέτρεπε στους καθημερινούς ανθρώπους να πραγματοποιήσουν εξορύξεις (ή να κερδίζουν κρυπτονομίσματα από την επικύρωση συναλλαγών σε κατανεμημένα αρχεία συναλλαγών). Ως ανακεφαλαίωση, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που δημιουργεί η διατήρηση ενός κατανεμημένου αρχείου συναλλαγών είναι η διασφάλιση ότι οι ενημερώσεις σε αυτό το ανοιχτό αρχείο δεν είναι ψευδείς. Ενώ στο Bitcoin η διαδικασία ενημέρωσης των συναλλαγών είναι αποδεδειγμένη (με καυση ενέργειας / χρήματος για να αποδείξει την αξιοπιστία τους), δεν εναι πολυ φιλική προς τον χρήστη (και το περιβάλλον). Για το Pi, εισάγουμε την επιπρόσθετη απαίτηση της χρήσης ενός αλγόριθμου συναίνεσης, που θα είναι εξαιρετικά φιλική προς τον χρήστη και ιδανικά θα επιτρέπει την εξόρυξη σε προσωπικούς ηλεκτρονικός υπολογιστές και κινητα τηλέφωνα.
Συγκρίνοντας τους υπάρχοντες αλγόριθμους συναίνεσης (η διαδικασία που καταγράφει τις συναλλαγές σε ένα κατανεμημένο αρχείο συναλλαγών), το Stellar Consensus Protocol αναδεικνύεται ως το κορυφαίο υποψήφιο για την εξόρυξη μέσω κινητού τηλεφώνου φιλικής προς τον χρήστη. Το Stellar Consensus Protocol (SCP) σχεδιάστηκε από τον David Mazières, καθηγητή Πληροφορικής του Stanford, ο οποίος επίσης διατελεί επικεφαλής επιστήμονας στο Stellar Development Foundation. Το SCP χρησιμοποιεί ένα νέο μηχανισμό που ονομάζεται Federated Byzantine Agreements, για να διασφαλίσει ότι οι ενημερώσεις σε ένα κατανεμημένο αρχείο συναλλαγών είναι ακριβείς και αξιόπιστες. Το SCP αναπτύσσεται επίσης στην πράξη, μέσω του Stellar blockchain που λειτουργεί από το 2015.
Μια απλοποιημένη εισαγωγή στους Αλγόριθμους Συναίνεσης.
Πριν προχωρήσουμε στην εισαγωγή του αλγόριθμου συναίνεσης του Pi, θα κάνουμε μια διευκρίνηση που θα βοηθήσει να καταλάβουμε τι κάνει ο αλγόριθμος συναίνεσης για ένα blockchain και τους τύπους των αλγόριθμων συναίνεσης που συνήθως χρησιμοποιούν τα πρωτόκολλα blockchain σήμερα, π.χ. το Bitcoin και το SCP. Αυτή η ενότητα είναι σαφώς γραμμένη με υπεραπλουστευμένο τρόπο για λόγους σαφήνειας και δεν είναι πλήρης. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, ανατρέξτε στην ενότητα “Προσαρμογές” στο SCP παρακάτω και διαβάστε την δημοσίευση του Stellar Consensus Protocol.
Ένα blockchain είναι ένα κατανεμημένο σύστημα, ανεκτικό σε σφάλματα, το οποίο στοχεύει να βάλει σε σειρά μια λίστα μπλοκ-συναλλαγών. Τα κατανεμημένα συστήματα που είναι ανεκτικά σε λάθη είναι ένας τομέας της πληροφορικής που έχει μελετηθεί για πολλές δεκαετίες. Ονομάζονται κατανεμημένα συστήματα επειδή δεν διαθέτουν κεντρικό διακομιστή αλλά αποτελούνται από μια αποκεντρωμένη λίστα υπολογιστών (που ονομάζονται κόμβοι ή ομότιμοι χρήστες) όπου πρέπει να καταλήξουν σε συναίνεση ως προς το περιεχόμενο και την σειρά των μπλοκ. Ονομάζονται επίσης ανεκτικά σε σφάλματα, επειδή μπορούν να ανεχτούν ένα ορισμένο βαθμό ελαττωματικών κόμβων στο σύστημα (π.χ. έως και 33% των κόμβων μπορεί να είναι ελαττωματικοί και το συνολικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά).
Υπάρχουν δύο ευρείες κατηγορίες αλγορίθμων συναίνεσης: Αυτοί που έχουν έναν κόμβο ως ηγέτη που παράγει το επόμενο μπλοκ και εκείνοι όπου δεν υπάρχει ρητός ηγέτης αλλά όλοι οι κόμβοι καταλήγουν σε συναίνεση για το ποιο είναι το επόμενο block, μετά από ανταλλαγή ψήφων στέλνοντας μηνύματατα μεταξύ ηλεκτρονικών υπολογιστών. (Αυστηρά μιλώντας η τελευταία πρόταση περιέχει πολλές ανακρίβειες, αλλά μας βοηθά να εξηγήσουμε τα παραπάνω χωρίς περιπλοκότητα).
Το Bitcoin χρησιμοποιεί τον πρώτο τύπο αλγόριθμου συναίνεσης: Όλοι οι κόμβοι του Bitcoin ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την επίλυση ενός κρυπτογραφικού παζλ. Επειδή η λύση βρίσκεται τυχαία, ουσιαστικά ο κόμβος που βρίσκει την λύση πρώτα είναι ο ηγέτης του γύρου που παράγει το επόμενο μπλοκ. Αυτός ο αλγόριθμος ονομάζεται ” Proof of work ” και έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
Μια απλοποιημένη εισαγωγή στο Stellar Consensus Protocol.
Το Pi χρησιμοποιεί τον άλλο τύπο αλγόριθμων συναίνεσης και βασίζεται στο Stellar Consensus Protocol (SCP) και σε έναν αλγόριθμο που ονομάζεται Federated Byzantine Agreement (FBA). Αυτοί οι αλγόριθμοι δεν σπαταλάνε ενέργεια, αλλά απαιτούν την ανταλλαγή πολλών μηνυμάτων δικτύου, προκειμένου οι κόμβοι να καταλήξουν σε «συναίνεση» για το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο μπλοκ. Κάθε κόμβος μπορεί να καθορίσει ανεξάρτητα εάν μια συναλλαγή είναι έγκυρη ή όχι, π.χ. εάν έχει δικαίωμα να κάνει συναλλαγές και διπλές δαπάνες, με βάση την κρυπτογραφική υπογραφή και το ιστορικό συναλλαγών. Ωστόσο, για να συμφωνήσει ενα δίκτυο υπολογιστών ποιες συναλλαγές πρέπει να καταγράψουν σε ένα μπλοκ και τη σειρά αυτών των συναλλαγών στο μπλοκ, πρέπει να αλληλοενημερώνονται και να έχουν πολλαπλούς γύρους ψηφοφορίας για να καταλήξουν σε συναίνεση. Διαισθητικά, τέτοια μηνύματα από διαφορετικούς υπολογιστές στο δίκτυο σχετικά με το ποιο μπλοκ είναι το επόμενο, θα μοιάζουν με τα εξής: “Προτείνω όλοι να ψηφίσουμε ότι το μπλοκ Α’ θα είναι το επόμενο”. “Ψηφίζω το μπλοκ Α’ να είναι το επόμενο μπλοκ “. “Επιβεβαιώνω ότι η πλειονότητα των κόμβων που εμπιστεύομαι επίσης ψήφισαν για το μπλοκ Α”, από το οποίο ο αλγόριθμος συναίνεσης επιτρέπει στον κόμβο αυτό να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ” το Α’ είναι το επόμενο μπλοκ και δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλο μπλοκ εκτός από το Α’ ως το επόμενο μπλοκ”. Παρόλο που τα παραπάνω βήματα ψηφοφορίας φαίνονται πολλά, το διαδίκτυο είναι αρκετά γρήγορο και αυτά τα μηνύματα είναι “ελαφριά”, επομένως αυτοί οι αλγόριθμοι συναίνεσης είναι ακόμα πιο ελαφρού τύπου από το Proof of Work του Bitcoin. Ένας σημαντικός εκπρόσωπος τέτοιων αλγορίθμων ονομάζεται Byzantine Fault Tolerance (BFT). Αρκετά από τα κορυφαία blockchains σήμερα βασίζονται σε παραλλαγές του BFT, όπως το NEO και το Ripple.
Μία σημαντική κριτική για το BFT είναι ότι έχει ένα κεντρικό σημείο: επειδή υπάρχει ψηφοφορία, το σύνολο των κόμβων που σχηματίζουν απαρτία καθορίζεται κεντρικά από τον δημιουργό του συστήματος στην δημιουργία του. Η συνεισφορά του FBA είναι ότι, αντί να έχει μια κεντρικά καθορισμένη απαρτία, κάθε κόμβος θέτει τα δικά του “κομμάτια απαρτίας”, τα οποία με τη σειρά τους θα σχηματίσουν διαφορετικές απαρτίες. Οι νέοι κόμβοι μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο με αποκεντρωμένο τρόπο: δηλώνουν τους κόμβους που εμπιστεύονται και πείθουν άλλους κόμβους να τους εμπιστεύονται, αλλά δεν χρειάζεται να πείσουν οποιαδήποτε κεντρική αρχή.
Το SCP είναι μία εκδοχή του FBA. Αντί να καταλώνει ενέργεια, όπως το Proof of Work του Bitcoin, οι κόμβοι SCP εξασφαλίζουν το κοινό αρχείο με το να εγγυούνται για την αξιοπιστία των άλλων κόμβων στο δίκτυο. Κάθε κόμβος στο δίκτυο δημιουργεί ένα κομμάτι απαρτίας (quorum slice) το οποίο αποτελείται από άλλους κόμβους στο δίκτυο που θεωρούνται αξιόπιστοι. Οι απαρτίες (quorums) σχηματίζονται με βάση τα “κομμάτια απαρτίας” των μελών τους και ένας επικυρωτής δέχεται νέες συναλλαγές εάν και μόνο εάν ένα μέρος των κόμβων στην απαρτία τους, δεχτεί την συναλλαγή. Καθώς οι επικυρωτές σε ολόκληρο το δίκτυο κατασκευάζουν τις απαρτίες τους, αυτές οι απαρτίες βοηθούν τους κόμβους να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με συναλλαγές με εγγύηση για την ασφάλεια τους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Stellar Consensus Protocol παρακολουθώντας αυτό το σύντομο επεξηγηματικό βίντεο (7 λεπτών) ή εξετάζοντας την παρακάτω τεχνική περίληψη του SCP.
Οι προσαρμογές του Pi στο Stellar Consensus Protocol (SCP)
Ο συναινετικός αλγόριθμος του Pi βασίζεται στο SCP. Το SCP έχει αποδειχθεί επίσημα [Mazieres 2015] και επί του παρόντος υλοποιείται εντός του Stellar Network. Σε αντίθεση με το Stellar Network που αποτελείται κυρίως από εταιρείες και ιδρύματα (π.χ. IBM) ως κόμβους, το Pi σκοπεύει να επιτρέπει σε συσκευές ατόμων να συνεισφέρουν στο πρωτόκολλο και να ανταμείβονται, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των φορητών υπολογιστών και των στατικών υπολογιστών. Ακολουθεί μια εισαγωγή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Pi εφαρμόζετε στο SCP για να επιτρέψει την εξόρυξη από άτομα.
Υπάρχουν τέσσερις ρόλοι τους οποίους μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες του Pi, ως εξορύκτες.
Και συγκεκριμένα:
Pioneer. Ένας χρήστης της εφαρμογής του Pi που απλά επιβεβαιώνει καθημερινά ότι δεν είναι “ρομπότ”. Αυτός ο χρήστης επικυρώνει την παρουσία του κάθε φορά που συνδέεται στην εφαρμογή. Μπορει επίσης να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να κάνει συναλλαγές (π.χ., πληρωμή με Pi σε άλλον Pioneer)
Contributor. Ένας χρήστης της εφαρμογής του Pi που συμβάλλει με την παροχή μιας λίστας με Pioneers που γνωρίζει και εμπιστεύεται. Συνολικά, οι Contributors του Pi θα δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο γράφημα εμπιστοσύνης.
Ambassador. Ένας χρήστης της εφαρμογής του Pi που εισάγει άλλους χρήστες στο δίκτυο Pi.
Node. Ένας χρήστης που είναι Pioneer, Contributor που χρησιμοποιεί την εφαρμογή του Pi και επίσης εκτελεί το λογισμικό Node (κόμβου) του Pi στον επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή του. Το λογισμικό κόμβου του Pi (node Pi software) είναι το λογισμικό που εκτελεί τον κύριο αλγόριθμο SCP, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες των γραφημάτων εμπιστοσύνης που παρέχουν οι Contributors.
Ένας χρήστης μπορεί να επιλέξει περισσότερους από έναν από τους παραπάνω ρόλους. Όλοι οι ρόλοι είναι απαραίτητοι, επομένως όλοι οι ρόλοι επιβραβεύονται στο Pi σε καθημερινή βάση όσο συμμετέχουν και συνεισφέρουν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας. Στον χαλαρό ορισμό ενός «εξορύκτη» ο οποίος είναι o χρήστης που λαμβάνει νομίσματα ως ανταμοιβή για τις συνεισφορές του και οι τέσσερις παραπάνω ρόλοι θεωρούνται ως οι εξορύκτες του Pi. Ως “εξόρυξη” ορίζουμε μια ευρύτερη έννοια από το παραδοσιακό της νόημα, που ισοδυναμεί με την εκτέλεση του Proof of Work αλγορίθμου όπως στο Bitcoin ή στο Ethereum.
Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να τονίσουμε ότι το λογισμικό Pi Node δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα. Έτσι, αυτή η ενότητα προσφέρεται περισσότερο ως αρχιτεκτονικό σχέδιο και με σκοπό να πάρει σχόλια από την τεχνική κοινότητα. Αυτό το λογισμικό θα είναι πλήρως ανοικτού κώδικα και θα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό στο Stellar Core το οποίο είναι επίσης λογισμικό ανοιχτού κώδικα, διαθέσιμο εδώ. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στην κοινότητα θα μπορεί να διαβάζει, να σχολιάζει και να προτείνει βελτιώσεις σε αυτό. Παρακάτω παρουσιάζονται οι προτάσεις του Pi για το SCP, ώστε να επιτρέπεται η εξόρυξη από μεμονωμένες συσκευές.
Nodes
Για ευκολία, ορίζουμε ως έναν σωστά συνδεδεμένο κόμβο (correctly connected) αυτό που στο SCP αναφέρεται ως άθικτος κόμβος (intact node). Επίσης για ευκολία ορίζουμε ως κύριο δίκτυο Pi το σύνολο όλων των άθικτων κόμβων στο δίκτυο Pi. Το κύριο έργο κάθε Κόμβου πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να συνδέεται σωστά στο κύριο δίκτυο του Pi. Διαισθητικά, ένας κόμβος που δεν συνδέεται σωστά με το κύριο δίκτυο είναι παρόμοιος με έναν κόμβο Bitcoin ο οποίος δεν συνδέεται στο κύριο δίκτυο bitcoin.
Με όρους SCP, ένας κόμβος για να συνδεθεί σωστά σημαίνει ότι αυτός ο κόμβος πρέπει να επιλέξει ένα “κομμάτι απαρτίας” έτσι ώστε όλες οι απαρτίες που περιλαμβάνουν αυτόν τον κόμβο να τεμνονται με τις απαρτίες του υπάρχοντος δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, ένας κόμβος vn + 1 είναι σωστά συνδεδεμένος με ένα κύριο δίκτυο N που περιέχει n ήδη σωστά συνδεδεμένους κόμβους (v1, v2, …, vn) αν το επακόλουθο σύστημα N’ των n + 1 κόμβων (v1, v2, …, vn +1) έχει τομή απαρτίων. Με άλλα λόγια, το Ν’ έχει τομή απαρτίων εάν και μόνο εάν δύο από τις απαρτίες του μοιράζονται έναν κόμβο. – δηλαδή, για όλες τις απαρτίες U1 και U2, U1 ∩ U2 ≠ ∅.
Η κύρια συμβολή του Pi στην υπάρχουσα ανάπτυξη του Stellar Consensus είναι ότι εισάγει την έννοια ενός γραφήματος εμπιστοσύνης που παρέχεται από τους Pi Contributors ως πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κόμβους του Pi κατά την σχεδιασμό των συνθέσεών τους για να συνδεθούν με το κύριο δίκτυο του Pi .
Όταν επιλέγουν τα κομμάτια απαρτίας τους, οι κόμβοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γράφημα εμπιστοσύνης που παρέχεται από τους Contributors, συμπεριλαμβανομένου του δικού τους security circle. Για να βοηθήσουμε στην απόφαση αυτή, σκοπεύουμε να παρέχουμε βοηθητικό λογισμικό ανάλυσης γραφημάτων για να βοηθήσουμε τους χρήστες που τρέχουν τους κόμβους να λαμβάνουν όσο το δυνατόν πιο σωστές αποφάσεις. Τα ημερήσια αποτελέσματα αυτού του λογισμικού θα περιλαμβάνουν:
- · Μία ταξινομημένη λίστα κόμβων που έχουν ταξινομηθεί από την απόσταση τους, από τον τρέχοντα κόμβο, στο γράφημα εμπιστοσύνης.
- Μία ταξινομημένη λίστα κόμβων που βασίζεται σε αλγόριθμο pagerank ανάλυση των κόμβων στο γράφημα εμπιστοσύνης.
- Μία λίστα κόμβων που επιλέχθηκε από την κοινότητα ως ελαττωματική με οποιονδήποτε τρόπο.
- Μία λίστα με νέους κόμβους που επιδιώκουν να ενταχθούν στο δίκτυο.
- Μία λίστα με τα πιο πρόσφατα άρθρα από τον ιστό σχετικά με τη λέξη-κλειδί “κακοί κόμβοι Pi” και άλλες συναφείς λέξεις-κλειδιά.
- Μία οπτική αναπαράσταση των κόμβων που αποτελούν το δίκτυο Pi παρόμοιο με αυτό που φαίνεται στο StellarBeat Quorum monitor [source code].
- Έναν εξερευνητή απαρτίας παρόμοιο με τον QuorumExplorer.com [source code].
- Ένα εργαλείο προσομοίωσης όπως το StellarBeat Quorum monitor που δείχνει τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη σύνδεση του κόμβου με το δίκτυο Pi όταν αλλάζει η διαμόρφωση του τρέχοντος κόμβου.
Ένα ενδιαφέρον μελλοντικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη αλγορίθμων που μπορούν να λάβουν υπόψη το γράφημα εμπιστοσύνης και να προτείνουν σε κάθε κόμβο μια βέλτιστη διαμόρφωση ή ακόμα και να ρυθμίσουν αυτομάτως αυτήν τη διαμόρφωση. Κατά την πρώτη ανάπτυξη του δικτύου Pi, ενώ οι χρήστες τρέχουν κόμβους μπορούν να αλλάξουν τη διαμόρφωση των κόμβων τους ανά πάσα στιγμή, θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώνουν καθημερινά τις διαμορφώσεις τους και να τις ενημερώσουν εάν κρίνουν σκόπιμο.
Χρήστες της εφαρμογής για κινητά
Όταν ένας Pioneer πρέπει να επιβεβαιώσει ότι μια συγκεκριμένη συναλλαγή έχει εκτελεστεί (π.χ. ότι έχει λάβει την Pi) ανοίγει την εφαρμογή για κινητά. Σε εκείνο το σημείο, η εφαρμογή συνδέεται με έναν ή περισσότερους κόμβους για να ερευνήσει εάν η συναλλαγή έχει εγγραφεί στο αρχείο συναλλαγών και επίσης για να αποκτήσει τον πιο πρόσφατο αριθμό μπλοκ και το hashvalue αυτού του μπλοκ. Εάν ένας Pioneer τρέχει επίσης έναν κόμβο, η εφαρμογή συνδέεται με τον κόμβο του Pioneer. Εάν ο Pioneer δεν τρέχει έναν κόμβο, τότε η εφαρμογή συνδέεται σε πολλούς κόμβους και ελέγχει αυτές τις πληροφορίες. Οι Pioneer θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιοι κόμβοι θέλουν να συνδεθούν με τις εφαρμογές τους. Όμως για να γίνει απλό για τους περισσότερους χρήστες, η εφαρμογή θα πρέπει να έχει ένα εύλογο προεπιλεγμένο σύνολο κόμβων, π.χ. έναν αριθμό κόμβων που βρίσκονται πιο κοντά στον χρήστη με βάση το γράφημα εμπιστοσύνης, μαζί με μια τυχαία επιλογή κόμβων με υψηλό pagerank. Ζητούμε τα σχόλιά σας σχετικά με τον τρόπο επιλογής του προεπιλεγμένου συνόλου κόμβων για τους Pioneer.
Ανταμοιβές εξορύξεων
Μια όμορφη ιδιότητα του αλγορίθμου SCP είναι ότι είναι πιο γενική από ένα blockchain. Συντονίζει συναίνεση σε ένα κατανεμημένο σύστημα κόμβων. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος βασικός αλγόριθμος δεν χρησιμοποιείται μόνο κάθε λίγα δευτερόλεπτα για την καταγραφή νέων συναλλαγών σε νέα μπλοκ, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση πιο πολύπλοκων υπολογισμών. Για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα, το Stellar Network το χρησιμοποιεί για να υπολογίσει τον πληθωρισμό στο δίκτυο και να κατανείμει τα νομίσματα που κόπηκαν πρόσφατα αναλογικά σε όλους τους χρήστες του Stellar (το νόμισμα του Stellar ονομάζεται lumens). Με παρόμοιο τρόπο, το δίκτυο του Pi χρησιμοποιεί το SCP μία φορά την ημέρα για να υπολογίσει τη νέα κατανομή των Pi σε όλους τους εξορύκτες (Pioneers, Contributors, Ambassadors, Nodes) που συμμετείχαν ενεργά σε οποιαδήποτε ημέρα. Με άλλα λόγια, οι αμοιβές εξόρυξης του Pi υπολογίζονται μόνο μία φορά ημερησίως και όχι σε κάθε μπλοκ του blockchain.
Για σύγκριση, το Bitcoin κατανέμει τις αμοιβές εξόρυξης σε κάθε μπλοκ και δίνει όλη την ανταμοιβή στον εξορύκτη που ήταν αρκετά τυχερός για να μπορέσει να επιλύσει ένα τυχαίο και υπολογιστικά δύσκολο πρόβλημα. Αυτή η ανταμοιβή επί του παρόντος είναι 12,5 Bitcoin (~ $ 40K) και δίνεται σε έναν μόνο εξορυκτή κάθε 10 λεπτά. Αυτό καθιστά εξαιρετικά απίθανο για οποιονδήποτε εξορύκτη να πάρει ποτέ ανταμοιβές. Ως λύση σε αυτό, οι εξορύκτες οργανώνονται σε ομάδες εξόρυξης, στις οποίες όλοι συμβάλλουν στην υπολογιστική δύναμη, αυξάνοντας την πιθανότητα αμοιβής και τελικά κατανέμοντας αναλογικά αυτές τις αμοιβές. Οι ομάδες εξόρυξης δεν είναι μόνο σημεία συγκέντρωσης, αλλά και οι διαχειριστές τους παίρνουν μερίδιο μειώνοντας το ποσό που πηγαίνει σε μεμονωμένους εξορύκτες. Στο Pi, δεν υπάρχει ανάγκη για εξορυκτικές ομάδες, καθώς μία φορά την ημέρα όλοι όσοι συνέβαλαν αποκτούν μια αξιοκρατική διανομή νέου Pi.
Τέλη συναλλαγών.
Παρόμοια με τις συναλλαγές στο Bitcoin, τα τέλη είναι προαιρετικά στο δίκτυο του Pi. Κάθε μπλοκ έχει ένα ορισμένο όριο για το πόσες συναλλαγές μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό. Όταν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις συναλλαγών, οι συναλλαγές τείνουν να είναι δωρεάν. Αλλά αν υπάρχουν περισσότερες συναλλαγές, οι κόμβοι τις διατάσσουν με βάση τα τέλη, με τις υψηλότερες χρεώσεις συναλλαγών να μπαίνουν στην κορυφή και επιλέγουν μόνο τις κορυφαίες συναλλαγές να συμπεριληφθούν στα παραγόμενα μπλοκ. Αυτό το καθιστά μια ανοικτή αγορά. Εφαρμογή: Τα τέλη κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των κόμβων μία φορά την ημέρα. Σε κάθε μπλοκ, η χρέωση κάθε συναλλαγής μεταφέρεται σε ένα προσωρινό πορτοφόλι από όπου στο τέλος της ημέρας διανέμεται στους ενεργούς εξορύκτες της ημέρας. Αυτό το πορτοφόλι έχει ένα άγνωστο ιδιωτικό κλειδί. Οι συναλλαγές εντός και εκτός του εν λόγω πορτοφολιού γίνονται από το ίδιο το πρωτόκολλο υπό τη συναίνεση όλων των κόμβων με τον ίδιο τρόπο που η συναίνεση κόβει νέα Pi κάθε μέρα.
Περιορισμοί και μελλοντικό έργο.
Το SCP έχει δοκιμαστεί εκτεταμένα εδώ και αρκετά χρόνια ως μέρος του Stellar Network, το οποίο κατά τη σύνταξη του κειμένου είναι το ένατο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Αυτό μας δίνει έναν αρκετά μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτό. Μια φιλοδοξία του Pi είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των κόμβων στο δίκτυο Pi και να γίνει μεγαλύτερος από τον αριθμό των κόμβων στο δίκτυο Stellar για να επιτρέψει σε περισσότερους καθημερινούς χρήστες να συμμετάσχουν στον κεντρικό αλγόριθμο συναίνεσης. Αυξάνοντας τον αριθμό των κόμβων, αναπόφευκτα θα αυξηθεί ο αριθμός των μηνυμάτων που πρέπει να ανταλλάσσονται μεταξύ τους. Παρόλο που τα μηνύματα αυτά είναι πολύ μικρότερα από μια εικόνα ή ένα βίντεο στο YouTube και το Ίντερνετ σήμερα μπορεί να μεταφέρει βίντεο πολύ γρήγορα, ο αριθμός των απαραίτητων μηνυμάτων αυξάνεται με τον αριθμό των συμμετεχόντων κόμβων, ο οποίος μπορεί να καθυστερεί την ταχύτητα επίτευξης συναίνεσης. Αυτό τελικά θα επιβραδύνει το ρυθμό, με τον οποίο καταγράφονται νέα μπλοκ και νέες συναλλαγές στο δίκτυο. Ευτυχώς, το Stellar είναι πολύ πιο γρήγορo από το Bitcoin. Αυτή τη στιγμή, το Stellar είναι σχεδιασμένο για να παράγει ένα νέο μπλοκ κάθε 3 έως 5 δευτερόλεπτα, έχοντας τη δυνατότητα να υποστηρίζει χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Συγκριτικά, η Bitcoin παράγει ένα νέο μπλοκ κάθε 10 λεπτά. Επιπλέον στο Bitcoin, λόγω της έλλειψης στην εγγύηση ασφάλειας, το blockchain του Bitcoin σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αντικατασταθεί μέσα στην πρώτη ώρα. Αυτό σημαίνει ότι ένας χρήστης του Bitcoin πρέπει να περιμένει περίπου 1 ώρα πριν να βεβαιωθεί ότι μια συναλλαγή θεωρείται τελική. Το SCP εγγυάται την ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από 3-5 δευτερόλεπτα κάποιος είναι σίγουρος για μια συναλλαγή. Έτσι, ακόμη και με πιθανή επιβράδυνση, το Pi αναμένει να κλείσει μια συναλλαγή γρηγορότερα από το Bitcoin και ενδεχομένως βραδύτερα από το Stellar και επεξεργάζεται περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο από το Bitcoin και ενδεχομένως λιγότερες από τις Stellar.
Ενώ η δυνατότητα επέκτασης του SCP εξακολουθεί να είναι ένα ανοιχτό ερευνητικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί πολλά υποσχόμενοι τρόποι που θα μπορούσανε να επιταχύνουν τα πράγματα. Μία πιθανή δυνατότητα επέκτασης είναι το bloXroute. Το BloXroute προτείνει ένα blockchain distribution network (BDN) που χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο διακομιστών βελτιστοποιημένο για την απόδοση του δικτύου. Ενώ κάθε BDN ελέγχεται κεντρικά από έναν οργανισμό, προσφέρουν ένα αποδεδειγμένα ουδέτερο μήνυμα που βοηθάει στην επιτάχυνση. Π.χ. Τα BDN μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους κόμβους χωρίς διακρίσεις, καθώς τα μηνύματα κρυπτογραφούνται. Αυτό σημαίνει ότι το BDN δεν γνωρίζει από πού προέρχονται τα μηνύματα, πού πηγαίνουν ή τι εμπεριέχουν. Με αυτόν τον τρόπο, οι κόμβοι του Pi μπορούν να έχουν δύο διαδρομές για να περνάνε μηνύματα: Μια γρήγορη μέσω του BDN, το οποίο αναμένεται να είναι αξιόπιστο τις περισσότερες φορές, και την αρχική μεταξύ χρηστών που είναι πλήρως αποκεντρωμένη και αξιόπιστη, αλλά είναι πιο αργή. Η διαίσθηση αυτής της ιδέας είναι περίπου παρόμοια με την προσωρινή μνήμη: Η προσωρινή μνήμη είναι το μέρος όπου ένας υπολογιστής μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα πολύ γρήγορα, επιταχύνοντας τον μέσο υπολογισμό, αλλά δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει πάντα κάθε αναγκαία πληροφορία. Όταν η προσωρινή μνήμη κάνει λάθος, ο υπολογιστής επιβραδύνεται, αλλά δεν συμβαίνει τίποτα καταστροφικό. Μια άλλη λύση μπορεί να είναι η ασφαλής αναγνώριση των μηνυμάτων πολυεκπομπής σε ανοικτά δίκτυα Peer-to-Peer [Nicolosi and Mazieres 2004] για να επιταχυνθεί η διάδοση μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών.
Οικονομικό Μοντέλο του Pi: Εξισορρόπηση της σπανιότητας και της πρόσβασης.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των οικονομικών μοντέλων της 1ης γενιάς.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές καινοτομίες του Bitcoin είναι ο συνδυασμός των κατανεμημένων συστημάτων με την θεωρία παιχνιδιών.
Θετικά:
Καθορισμένος Αριθμός Νομισμάτων.
Το οικονομικό μοντέλο του Bitcoin είναι απλό. Θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin. Αυτός ο αριθμός έχει οριστεί σε κώδικα. Με μόνο 21εκ. να κυκλοφορούν μεταξύ 7.5δις. ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχουν αρκετά Bitcoin για όλους. Αυτή η σπανιότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους οδηγούς της αξίας του Bitcoin.
Μείωση των Αμοιβών Block.
Το σύστημα κατανομής του Bitcoin, που περιγράφεται παρακάτω, ενισχύει περαιτέρω αυτή την αίσθηση της σπανιότητας. Η αμοιβή από την εξόρυξη block μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε 210.000 μπλοκ (περίπου κάθε 4 χρόνια). Στις πρώτες ημέρες, η αμοιβή για κάθε μπλοκ Bitcoin ήταν 50 νομίσματα. Τώρα, η αμοιβή είναι 12,5 και θα μειωθεί περαιτέρω στα 6,25 νομίσματα τον Μάιο του 2020. Ο φθίνον ρυθμός κατανομής του Bitcoin σημαίνει ότι, ακόμα και όταν παραπάνω κόσμος μαθαίνει για το νόμισμα, υπάρχουν λιγότερα νομίσματα προς εξόρυξη.
Αρνητικά:
Αντίστροφο Σημαίνει Άνισο.
Το μοντέλο αντίστροφης κατανομής του Bitcoin (λιγότεροι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα στην αρχή και περισσότεροι άνθρωποι κερδίζουν λιγότερα σήμερα) είναι ένας από τους πρωταρχικούς συντελεστές της άνισης κατανομής του. Με τόσο πολλά Bitcoin στα χέρια των πρώτων χρηστών, οι νέοι εξορύκτες “καίνε” περισσότερη ενέργεια για λιγότερα bitcoin.
Η συγκέντρωση αποθαρρύνει την χρήση ως μέσο συναλλαγής.
Παρόλο που το Bitcoin κυκλοφόρησε ως σύστημα ηλεκτρονικών μετρητών “peer to peer” , η σχετική σπανιότητα του Bitcoin εμπόδισε το στόχο του να λειτουργεί ως μέσο συναλλαγών. Η σπανιότητα του Bitcoin έχει οδηγήσει στην υιοθέτησή του ως μορφή “ψηφιακού χρυσού” ή ψηφιακής αποθήκευσης αξίας. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι ότι πολλοί κάτοχοι Bitcoin δεν επιθυμούν να ξοδέψουν το Bitcoin για καθημερινά έξοδα.
Μοντέλο του Pi.
το Pi, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι ένα μεγάλο ποσό δεν συσσωρεύεται σε ένα πολύ μικρό αριθμό χεριών. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι χρήστες μας κερδίζουν περισσότερα Pi καθώς συνεισφέρουν στο δίκτυο. Ο στόχος του Pi είναι να οικοδομήσει ένα οικονομικό μοντέλο που είναι ικανό να εξισορροπήσει αυτά τα προβλήματα, παραμένοντας παράλληλα αρκετά απλό για τον κόσμο.
Οι απαιτήσεις του οικονομικού μοντέλου του Pi:
- · Απλό: Δημιουργία ενός διαισθητικού και διαφανές μοντέλου.
- Δίκαιη Κατανομή: Ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στο Pi.
- Σπανιότητα: Δημιουργία αίσθησης σπανιότητας για να διατηρηθεί η τιμή του Pi με την πάροδο του χρόνου.
- Αξιοκρατικό Κέρδος: Ανταμοιβή της συνεισφοράς στη δημιουργία και τη διατήρηση του δικτύου.
Pi – Καθορισμός Νομισμάτων:
Πολιτική Δημιουργίας Νομισμάτων.
1. Συνολικός Αριθμός Νομισμάτων = M + R + D
Α. Μ = συνολικές αμοιβές από εξορύξεις
Β. R = συνολικές αμοιβές από προσκλήσεις
Γ. D = συνολικές αμοιβές δημιουργών
2. M =ᶘf(P)dx όπου f είναι μια φθίνουσα λογαριθμική συνάρτηση
P= Ο αριθμός χρηστών (π.χ. 1ο άτομο που μπαίνει, 2ο άτομο που μπαίνει κλπ.)
3. R = r * M
r = ποσοστό αμοιβής παραπομπών (50% σύνολο ή 25% και για τους 2)
4. D = t * (M + R)
t = ποσοστό αμοιβής δημιουργών (25%)
M – Αριθμός Νομισμάτων από Εξορύξεις (Βασίζεται σε σταθερό αριθμό νομισμάτων που κοπήκαν ανά άτομο προς εξόρυξη).
Σε αντίθεση με το Bitcoin που δημιούργησε σταθερό αριθμό νομισμάτων για ολόκληρο τον πληθυσμό, το Pi δημιουργεί έναν σταθερό αριθμό Pi για κάθε άτομο που εντάσσεται στο δίκτυο μέχρι τους πρώτους 100 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Με άλλα λόγια, για κάθε άτομο που μπαίνει στο Pi Network, κόβεται ένας προκαθορισμένος αριθμός Pi. Αυτά τα νομίσματα δίνονται κατά την διάρκεια χρήσης της εφαρμογής από αυτό το μέλος βάσει του επιπέδου ασχολίας και συνεισφοράς του στην ασφάλεια του δικτύου. Ο αριθμός νομισμάτων που δίνεται κατά τη διάρκεια χρήσης της εφαρμογής από το μέλος ακολουθεί μια φθίνουσα λογαριθμική συνάρτηση παρόμοια με αυτή του Bitcoin.
R – Αριθμός Νομισμάτων από Προσκλήσεις (Βασίζεται σε σταθερή αμοιβή από πρόσκληση που κόπηκε ανά άτομο).
Προκειμένου ένα νόμισμα να έχει αξία, πρέπει να είναι ευρέως διανεμημένο. Για να δοθεί κίνητρο προς αυτό το στόχο, παράγεται επίσης ένα σταθερό ποσό Pi το οποίο χρησιμεύει ως μπόνους πρόσκλησης τόσο για αυτόν που προσκάλεσε όσο και για αυτόν που προσκλήθηκε. Αυτή η κοινόχρηστη αμοιβή μπορεί να εξορύσσεται και από τα δύο μέρη όσο και οι δυο κάνουν εξόρυξη συνεχώς. Και τα δυο μέλη παίρνουν από την αμοιβή ώστε να αποφευχθεί η εκμετάλλευση των προσκεκλημένων χρηστών από αυτούς που τους προσκάλεσαν. Το μπόνους από προσκλήσεις χρησιμεύει ως κίνητρο για την ανάπτυξη του Pi Network, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών για την ενεργή διασφάλιση του δικτύου.
D – Αριθμός Νομισμάτων για Αμοιβή Δημιουργών (Κόβονται επιπλέον Pi προς υποστήριξη συνεχιζόμενης ανάπτυξης).
Το Pi θα χρηματοδοτήσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή του με μια “ανταμοιβή δημιουργού” η οποία κόβεται μαζί με κάθε νόμισμα που κόβεται για εξόρυξη και πρόσκληση. Παραδοσιακά, τα πρωτόκολλα κρυπτονομισμάτων κόβουν μια ποσότητα νομισμάτων που αποθηκεύεται αμέσως. Επειδή ο συνολικός αριθμός Pi εξαρτάται από τον αριθμό των μελών στο δίκτυο, το Pi κόβει προοδευτικά την αμοιβή των δημιουργών καθώς μεγαλώνει το δίκτυο. Το προοδευτικό κόψιμο της αμοιβής των δημιουργών του Pi έχει σκοπό να ευθυγραμμίσει τα κίνητρα των συντελεστών του με τη γενική κατάσταση του δικτύου.
Η f είναι μια φθίνουσα λογαριθμική συνάρτηση – τα πρώτα μέλη κερδίζουν περισσότερα.
Ενώ το Pi επιδιώκει να αποφύγει ακραίες συγκεντρώσεις πλούτου, το δίκτυο επιδιώκει επίσης να επιβραβεύσει τα πρώτα μέλη και τη συνεισφορά τους με ένα σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο Pi. Όταν δίκτυα όπως το Pi είναι στις πρώτες μέρες τους, τείνουν να έχουν χαμηλότερη χρησιμότητα για τους συμμετέχοντες. Για παράδειγμα, φανταστείτε να έχετε το πρώτο τηλέφωνο στον κόσμο. Θα ήταν μια μεγάλη τεχνολογική καινοτομία, αλλά όχι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ωστόσο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν τηλέφωνα, κάθε κάτοχος τηλεφώνου αποκτά μεγαλύτερη χρησιμότητα από το δίκτυο. Προκειμένου να επιβραβευτούν οι άνθρωποι που έρχονται νωρίς στο δίκτυο, οι επιμέρους αμοιβές από εξόρυξη και πρόσκληση μειώνονται ως συνάρτηση του αριθμού των ατόμων στο δίκτυο.
Με άλλα λόγια, υπάρχει ένα ορισμένο ποσό Pi που προορίζεται για κάθε “θέση” στο Pi Network.
Συνδυάζοντας και βγάζοντας χρήματα από τον χρόνο μας online.
Σήμερα, όλοι κάθονται πάνω σε έναν πραγματικό θησαυρό ανεκμετάλλευτων πόρων. Καθένας από εμάς περνάμε καθημερινά πολλές ώρες στα smartphone μας. Στα τηλέφωνά μας αυτα, οι απόψεις, οι αναρτήσεις ή τα κλικ μας δημιουργούν αξιοσημείωτα κέρδη για τις μεγάλες εταιρείες. Πιστεύουμε πως στο Pi οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος των χρημάτων που δημιουργούνται απο τους πόρους αυτους.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από ό,τι μπορούμε μόνοι μας. Σήμερα στο διαδίκτυο, οι τεράστιες εταιρείες όπως η Google, το Amazon, το Facebook κ.α, έχουν τεράστια μόχλευση έναντι μεμονωμένων καταναλωτών. Ως αποτέλεσμα, είναι σε θέση να παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων που δημιουργούν οι μεμονωμένοι καταναλωτές στο διαδίκτυο. Το Pi εξισορροπεί το παιχνίδι επιτρέποντας στα μέλη του να συγκεντρώσουν τους συλλογικούς τους πόρους ώστε να αποκτήσουν ένα μερίδιο των χρημάτων που δημιουργούν.
Το παρακάτω γράφημα είναι το Pi Stack, όπου βλέπουμε ιδιαίτερα υποσχόμενες ευκαιρίες για να βοηθήσουμε τα μέλη μας να αποκομίσουν χρήματα.
Παρουσιάζοντας το Pi Stack – Απελευθέρωση των ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενων πόρων.
Συνδυάζοντας και βγάζοντας χρήματα από τον χρόνο μας online.
Σήμερα, όλοι κάθονται πάνω σε έναν πραγματικό θησαυρό ανεκμετάλλευτων πόρων. Καθένας από εμάς περνάμε καθημερινά πολλές ώρες στα smartphone μας. Στα τηλέφωνά μας αυτα, οι απόψεις, οι αναρτήσεις ή τα κλικ μας δημιουργούν αξιοσημείωτα κέρδη για τις μεγάλες εταιρείες. Πιστεύουμε πως στο Pi οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος των χρημάτων που δημιουργούνται απο τους πόρους αυτους.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από ό,τι μπορούμε μόνοι μας. Σήμερα στο διαδίκτυο, οι τεράστιες εταιρείες όπως η Google, το Amazon, το Facebook κ.α, έχουν τεράστια μόχλευση έναντι μεμονωμένων καταναλωτών. Ως αποτέλεσμα, είναι σε θέση να παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων που δημιουργούν οι μεμονωμένοι καταναλωτές στο διαδίκτυο. Το Pi εξισορροπεί το παιχνίδι επιτρέποντας στα μέλη του να συγκεντρώσουν τους συλλογικούς τους πόρους ώστε να αποκτήσουν ένα μερίδιο των χρημάτων που δημιουργούν.
Το παρακάτω γράφημα είναι το Pi Stack, όπου βλέπουμε ιδιαίτερα υποσχόμενες ευκαιρίες για να βοηθήσουμε τα μέλη μας να αποκομίσουν χρήματα.
Παρουσιάζοντας το Pi Stack – Απελευθέρωση των ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενων πόρων.
Το αρχείο συναλλαγών του Pi και το κοινό Γράφημα Εμπιστοσύνης (Trust Graph) – Μεγαλώνοντας την εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο διαδίκτυο είναι να γνωρίζουμε ποιον να εμπιστευόμαστε. Σήμερα, βασιζόμαστε στα συστήματα αξιολόγησης παρόχων όπως το Amazon, το eBay, το Yelp, για να γνωρίζουμε με ποιον μπορούμε να συναλλασσόμαστε μέσω του διαδικτύου. Παρά το γεγονός ότι εμείς, οι πελάτες, κάνουμε τη σκληρή δουλειά της αξιολόγησης, αυτοί οι μεσάζοντες στο διαδίκτυο παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων.
O αλγόριθμος συναίνεσης που περιγράφηκε παραπάνω, δημιουργεί ένα εγγενές στρώμα εμπιστοσύνης που μεγαλώνει την εμπιστοσύνη στο ίντερνετ χωρίς μεσάζοντες. Ενώ η αξία του Κύκλου Ασφαλείας ενός ατόμου είναι μικρή, το σύνολο των ξεχωριστών κύκλων ασφαλείας μας δημιουργεί ένα παγκόσμιο “γράφημα εμπιστοσύνης” που βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν ποιοι είναι αξιόπιστοι στο Pi Network. Το παγκόσμιο γράφημα εμπιστοσύνης του Pi Network θα διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ αγνώστων που διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτές. Το νόμισμα του Pi, με τη σειρά του, επιτρέπει σε όλους όσους συμβάλλουν στην ασφάλεια του δικτύου, να αποκομίσουν ένα μερίδιο από τα χρήματα που οι ίδιοι βοήθησαν να δημιουργηθούν.
Η Αγορά Προσοχής του Pi – Ανταλλάσσοντας την Αναξιοποίητη Προσοχή και Χρόνο.
Το Pi επιτρέπει στα μέλη του να συγκεντρώσουν τη συλλογική τους προσοχή ώστε να δημιουργήσουν μια αγορά προσοχής πολύ πιο πολύτιμη από την προσοχή κάθε ξεχωριστού ατόμου. Η πρώτη εφαρμογή που θα χτιστεί σε αυτό το επίπεδο θα είναι ένα δίκτυο κοινωνικών μέσων που φιλοξενείται στην αρχική οθόνη της εφαρμογής. Μπορείτε να σκεφτείτε το κανάλι ως Instagram με ένα παγκόσμιο post την φορά. Οι Pioneers θα μπορούν να δίνουν χρήματα για να προσελκύσουν τη προσοχή άλλων μελών του δικτύου, μοιράζοντας περιεχόμενο (π.χ. κείμενο, εικόνες, βίντεο) ή θέτοντας ερωτήσεις που αποσκοπούν στην αξιοποίηση της συλλογικής γνώσης της κοινότητας. Στο Pi Network, ο καθένας έχει την ευκαιρία να είναι influencer ή να αξιοποιήσει τη σοφία του πλήθους. Μέχρι σήμερα, η Core Team του Pi έχει χρησιμοποιήσει αυτό τον τρόπο για να διερευνήσει τη γνώμη της κοινότητας σχετικά με την εμφάνιση του Pi (π.χ. η κοινότητα ψήφισε το σχέδιο και τα χρώματα του λογότυπου Pi). Μία πιθανή μελλοντική κατεύθυνση είναι να ανοίξει η αγορά προσοχής για οποιονδήποτε Pioneer θέλει να χρησιμοποιήσει το Pi project για να δημοσιεύσει, ενώ παράλληλα να επεκταθεί ο αριθμός δικτύων που φιλοξενούνται στο Pi Network.
Εκτός από την ανταλλαγή προσοχής με τους άλλους χρήστες, οι Pioneers μπορούν επίσης να επιλέξουν ανταλλαγές και με εταιρείες που αναζητούν τη προσοχή τους. Ο μέσος Αμερικανός βλέπει μεταξύ 4.000 και 10.000 διαφημίσεις την ημέρα. Οι εταιρείες αγωνίζονται για τη προσοχή μας και πληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά για αυτό. Αλλά εμείς, οι πελάτες, δεν λαμβάνουμε χρήματα από αυτές τις συναλλαγές. Στην αγορά προσοχής του Pi, οι εταιρείες που επιδιώκουν να βρουν Pioneers θα πρέπει να πληρώσουν το κοινό τους με Pi. Η αγορά διαφημίσεων του Pi θα είναι αυστηρά εθελοντική και θα προσφέρει στους Pioneers την ευκαιρία να βγάλουν λεφτά από έναν από τους μεγαλύτερους αναξιοποίητους πόρους τους: την προσοχή τους.
Η Αγορά Εμπορευμάτων του Pi – Κατασκευάστε την Προσωπική σας Ψηφιακή Βιτρίνα.
Εκτός από την συνεισφορά εμπιστοσύνης και προσοχής στο Pi Network, αναμένουμε στο μέλλον οι Pioneers να έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν τις μοναδικές δεξιότητες και υπηρεσίες τους. Η εφαρμογή του Pi θα χρησιμεύσει επίσης ως μέρος Πωλήσεων, όπου τα μέλη του Pi μπορούν να προσφέρουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους μέσω μιας «εικονικής βιτρίνας» σε άλλα μέλη του Pi Network. Για παράδειγμα, ένα μέλος προσφέρει ένα αχρησιμοποίητο δωμάτιο στο διαμέρισμά του προς ενοικίαση σε άλλα μέλη του Pi Network. Εκτός από την πραγματική τους περιουσία, τα μέλη του Pi Network θα είναι επίσης σε θέση να προσφέρουν δεξιότητες και υπηρεσίες μέσω των εικονικών βιτρινών τους. Για παράδειγμα, ένα μέλος του Pi Network θα μπορούσε να προσφέρει τις ικανότητές προγραμματισμού ή σχεδίασης στην αγορά του Pi. Εν καιρό, η αξία του Pi θα υποστηρίζεται από ένα όλο και μεγαλύτερο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών.
Αποκεντρωμένο κατάστημα εφαρμογών Pi – Μείωση του πήχη εισόδου για δημιουργούς.
Το κοινό νόμισμα του Pi Network, το γράφημα εμπιστοσύνης και η αγορά θα είναι το έδαφος για ένα ευρύτερο οικοσύστημα αποκεντρωμένων εφαρμογών. Σήμερα, όποιος θέλει να ξεκινήσει μια εφαρμογή πρέπει να ξεκινήσει την τεχνική υποδομή και την κοινότητα από το μηδέν. Το αποκεντρωμένο κατάστημα εφαρμογών του Pi θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή του Pi καθώς και τους κοινόχρηστους πόρους της κοινότητας και των χρηστών. Οι επιχειρηματίες και οι προγραμματιστές μπορούν να προτείνουν νέα Dapps στην κοινότητα ζητώντας πρόσβαση στους κοινόχρηστους πόρους του δικτύου. Το Pi θα χτίσει επίσης τα Dapps του με κάποιο βαθμό διαλειτουργικότητας έτσι ώστε τα Dapps να μπορούν να δίνουν δεδομένα και σε άλλες αποκεντρωμένες εφαρμογές.
Διοίκηση – Κρυπτονομίσματα από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.
Προκλήσεις με τα μοντέλα διοίκησης 1ης γενιάς.
Η εμπιστοσύνη είναι η βάση κάθε επιτυχημένου νομισματικού συστήματος. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που δημιουργούν εμπιστοσύνη είναι η διοίκηση και η διαδικασία με την οποία πραγματοποιούνται αλλαγές στο πρωτόκολλο με την πάροδο του χρόνου. Παρά τη σπουδαιότητά της, η διοίκηση είναι συχνά μια από τις πιο παραμελημένες πτυχές των κρυπτοοικονομικών συστημάτων.
Τα κρυπτονομίσματα πρώτης γενιάς, όπως το Bitcoin, απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τους επίσημους (on-chain) μηχανισμούς διακυβέρνησης υπέρ των άτυπων μηχανισμών (off-chain) που προέκυψαν από το συνδυασμό σχεδιασμού ρόλων και κινήτρων. Με βάση τα περισσότερα κριτήρια, οι μηχανισμοί διοίκησης του Bitcoin ήταν αρκετά επιτυχείς, επιτρέποντας στο πρωτόκολλο να αναπτυχθεί δραματικά σε κλίμακα και αξία από την έναρξή του. Ωστόσο, υπήρξαν επίσης ορισμένες προκλήσεις. Η οικονομική συγκέντρωση του Bitcoin οδήγησε σε συγκέντρωση πολιτικής εξουσίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να βρεθούν στη μέση καταστροφικών μαχών, μεταξύ των τεράστιων κατόχων του Bitcoin. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτού του προβλήματος ήταν η συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ της Bitcoin και της Bitcoin Cash. Αυτοί οι εμφύλιοι πόλεμοι μπορούν να οδηγήσουν σε μια διακλάδωση (fork). Για τους κατόχους νομισμάτων, οι σκληρές διακλαδώσεις είναι πληθωριστικές και μπορούν να απειλήσουν την αξία της περιουσίας τους.
Το μοντέλο διοίκησης του Pi – ένα σχέδιο δύο φάσεων.
Σε ένα άρθρο αμφισβητώντας τα πλεονεκτήματα της on-chain διοίκησης, ο Vlad Zamfir, ένας από τους βασικούς προγραμματιστές του Ethereum, υποστηρίζει ότι η διοίκηση ενός blockchain “δεν είναι ένα αφηρημένο πρόβλημα”. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα. Μία από τιε βασικές σημειώσεις του Vlad Zamfir είναι πως καθίσταται πολύ δύσκολο να σχεδιαστούν συστήματα διοίκησης (a priori) πριν από τις παρατηρήσεις των ιδιαίτερων προκλήσεων που προκύπτουν από ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα. Ένα ιστορικό παράδειγμα είναι η ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο πείραμα με τη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα άρθρα της Συνομοσπονδίας, απέτυχε μετά από ένα οκταετές πείραμα. Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών μπόρεσαν στη συνέχεια να αντλήσουν τα διδάγματα από το άρθρο της Συνομοσπονδίας για την εκπόνηση του Συντάγματος – ένα πολύ πιο επιτυχημένο πείραμα.
Για να δημιουργήσει ένα μοντέλο διαρκούς διοίκησης, το Pi θα ακολουθήσει ένα σχέδιο δύο φάσεων.
Μοντέλο προσωρινής διοίκησης (<5 εκατομμύρια μέλη).
Μέχρις ότου το δίκτυο φτάσει στην κρίσιμη μάζα των 5εκ. χρηστών, το Pi θα λειτουργήσει υπό ένα προσωρινό μοντέλο διοίκησης. Το μοντέλο αυτό θα μοιάζει περισσότερο με off-chain μοντέλα διοίκησης τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από πρωτόκολλα όπως Bitcoin και Ethereum, με την Core Team του Pi να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση της ανάπτυξης του πρωτοκόλλου. Ωστόσο, η Core Team του Pi θα συνεχίσει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην γνώμη της κοινότητας. Το app του Pi είναι το μέρος που η Core Team ζητά την γνώμη της κοινότητας και τη συνεργασία με τους Pioneers. Το Pi λαμβάνει υπόψιν κριτικές και προτάσεις της κοινότητας, οι οποίες εκφράζονται στα σημεία που είναι ανοικτά προς σχόλια στη σελίδα του Pi, των FAQ και του White Paper. Κάθε φορά που οι χρήστες μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Pi, μπορούν να υποβάλουν σχόλια σε μια συγκεκριμένη ενότητα για να κάνουν ερωτήσεις και προτάσεις. Οι πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις των Pioneer που οργανώνει η Core Team του Pi θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο στη βοήθεια της κοινότητας. Επιπλέον, η Core Team του Pi θα αναπτύξει μια πιο επίσημη μηχανική διοίκησης. Ένα δυνητικό σύστημα διοίκησης είναι η Ρευστή Δημοκρατία (Liquid Democracy). Στην Ρευστή Δημοκρατία, κάθε Pioneer θα έχει τη δυνατότητα είτε να ψηφίσει άμεσα για ένα ζήτημα είτε να μεταβιβάσει την ψήφο του σε άλλο μέλος του δικτύου. Η Ρευστή Δημοκρατία θα επέτρεπε τόσο την ευρεία όσο και την αποτελεσματική συμμετοχή της κοινότητας του Pi.
Η “Συνταγματική Σύμβαση” του Pi (> 5 εκατομμύρια μέλη).
Με το που φτάσουμε τα 5εκ. μέλη, θα συσταθεί προσωρινή επιτροπή με βάση προηγούμενες συνεισφορές στο Pi Network. Αυτή η επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την εύρεση και την υποβολή προτάσεων από και προς την ευρύτερη κοινότητα. Θα οργανώσει επίσης μια σειρά από συναντήσεις όπου τα μέλη του Pi θα μπορούν να σχεδιάσουν την μακροπρόθεσμη κατεύθυνση του Pi. Δεδομένης της παγκόσμιας βάσης χρηστών του Pi, το Pi Network θα πραγματοποιήσει αυτές τις συναντήσεις σε πολλές τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο για να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα. Εκτός από τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις, το Pi θα χρησιμοποιήσει επίσης την εφαρμογή του ως πλατφόρμα για να επιτρέψει στα μέλη του Pi να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξ αποστάσεως. Είτε αυτοπροσώπως είτε ηλεκτρονικά, τα μέλη της κοινότητας του Pi θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της δομής διοίκησης του Pi.
Χάρτης πορείας / Σχέδιο ανάπτυξης.
Φάση 1 – Σχεδίαση, Διανομή, Εκκίνηση του Γραφήματος Εμπιστοσύνης.
Ο server του Pi λειτουργεί ως στρόφιγγα που εξομοιώνει τη συμπεριφορά του αποκεντρωμένου συστήματος, όπως αυτό θα λειτουργεί όταν ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι δυνατές και σχετικά εύκολο να γίνουν βελτιώσεις στο user experience σε σύγκριση με το κύριο δίκτυο (main net). Όλα τα νομίσματα των χρηστών θα μεταφερθούν στο δίκτυο μόλις ξεκινήσει. Με άλλα λόγια, το δίκτυο στο genesis block θα κόψει όλα τα νομίσματα που δημιουργήθηκαν στη Φάση 1 και θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως το τρέχον σύστημα αλλά πλήρως αποκεντρωμένο. Το Pi δεν είναι εισηγμένο σε ανταλλακτήρια κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης και είναι αδύνατο να αγοραστεί Pi με οποιοδήποτε άλλο νόμισμα
Φάση 2 – Δοκιμαστικό Δίκτυο (Testnet).
Πριν ξεκινήσει το κύριο δίκτυο, το λογισμικό Node (κόμβων) θα αναπτυχθεί σε ένα δοκιμαστικό δίκτυο. Το δοκιμαστικό δίκτυο θα χρησιμοποιήσει το ίδιο ακριβές γράφημα εμπιστοσύνης με το κύριο δίκτυο αλλά με ένα δοκιμαστικό νόμισμα Pi. Η Core Team του Pi θα έχει αρκετούς κόμβους στο δοκιμαστικό δίκτυο, αλλά θα ενθαρρύνει περισσότερους Pioneers να ξεκινήσουν τους δικούς τους κόμβους στο δοκιμαστικό δίκτυο. Στην πράξη, για να μπορέσει οποιοσδήποτε κόμβος να συμμετάσχει στο κύριο δίκτυο, συνιστάται να ξεκινήσει από το δοκιμαστικό δίκτυο. Το δοκιμαστικό δίκτυο θα τρέχει παράλληλα με τον εξομοιωτή του Pi στη φάση ένα, και περιοδικά, π.χ. καθημερινά, τα αποτελέσματα από τα δύο συστήματα θα συγκρίνονται για να καλύψουν τα κενά και τις αδυναμίες του δοκιμαστικού δικτύου, γεγονός που θα επιτρέψει στους προγραμματιστές του Pi να προτείνουν και να κάνουν διορθώσεις. Μετά από μια εκτεταμένη ταυτόχρονη εκτέλεση και των δύο συστημάτων, το δοκιμαστικό δίκτυο θα φτάσει σε μια κατάσταση όπου τα αποτελέσματά του θα συμφωνούν με αυτά του εξομοιωτή. Εκείνη την στιγμή, όταν η κοινότητα αισθάνεται έτοιμη, το Pi θα περάσει στην επόμενη φάση.
Φάση 3 – Κύριο Δίκτυο (Mainnet).
Όταν η κοινότητα αισθάνεται ότι το λογισμικό είναι έτοιμο και έχει δοκιμαστεί διεξοδικά στο δοκιμαστικό δίκτυο, θα ξεκινήσει το επίσημο κύριο δίκτυο του Pi Νetwork. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι, κατά τη μετάβαση στο κύριο δίκτυο, θα περάσουν μόνο οι λογαριασμοί που έχουν ταυτοποιηθεί ότι ανήκουν σε πραγματικά άτομα. Μετά από αυτό το σημείο, η στρόφιγγα και ο εξομοιωτής του Pi Νetwork της Φάσης 1 θα κλείσουν και το σύστημα θα συνεχίσει μόνο του για πάντα. Οι μελλοντικές ενημερώσεις του πρωτοκόλλου θα πραγματοποιηθούν από την κοινότητα των προγραμματιστών του Pi και την Core Team και θα προταθούν από την επιτροπή. Η υλοποίησή και ανάπτυξή τους θα εξαρτηθούν από τους κόμβους που θα ενημερώνουν το λογισμικό εξόρυξης ακριβώς όπως σε κάθε άλλο blockchain. Τα Pi ψευδών ή διπλών χρηστών θα διαγραφούν. Αυτή είναι η φάση κατά την οποία το Pi θα μπορέσει να συνδεθεί με ανταλλακτήρια και να ανταλλάσσεται για άλλα νομίσματα.