- Bitcoin: Πνευματικό χρηματικό περιουσιακό στοιχείο του Satoshi Nakamoto, ο οποίος δημοσίευσε μια λευκή βίβλο (white paper) περιγράφοντας το πλαίσιο της τεχνολογίας του Bitcoin στις 31 Οκτωβρίου 2008.
- Τον Ιανουάριο του 2009, κυκλοφόρησε η έκδοση 0.1 του Bitcoin και, σύντομα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα.
- Τον Οκτώβριο του 2009 καθορίστηκε η συναλλαγματική ισοτιμία για το Bitcoin, η οποία ήταν US $ 1 = 1.309,03 BTC. Η αναλογία αυτή βασίστηκε στην διαμόρφωση μιας εξίσωσης ως προς το ύψος του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσει ένας υπολογιστής, δημιουργώντας Bitcoin (Salazar, 2017)
- Bitcoin είναι το ίδιο τρωτό με τα συμβατικά νομίσματα. Η διαρκής άνοδος της τιμής του προσελκύει την προσοχή εγκληματιών, με αποτέλεσμα να χακαριστούν αρκετοί λογαριασμοί Bitcoin και να αδειάσουν από επιθέσεις hackers.
- Στις αρχές του 2013, η αγορά του Bitcoin βρισκόταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τον Απρίλιο επειράστηκε το σημείο αναφοράς του 1.000.000.000 δολαρίων. Έτσι, το Bitcoin αποτελει καυτο θέμα και παγκόσμιο αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ (Forexpros, 2015).
- Το 2014, η εταιρεία Elliptic δημιούργησε τη πρώτη ασφαλισμένη υπηρεσία αποθήκευσης Bitcoin στον κόσμο για θεσμικούς πελάτες, όπου όλες οι καταθέσεις είναι πλήρως ασφαλισμένες.
- Αργότερα, η Overstock.com έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία πωλήσεων λιανικής online που αποδέχεται πληρωμές στις ΗΠΑ με τη χρήση Bitcoin.
- Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους το Bitcoin ταξινομήθηκε ως περιουσιακό στοιχείο ή διωτικό κεφάλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρεώνεται ΦΠΑ για την εξόρυξη ή την ανταλλαγή του Bitcoin.
- Τον Ιούνιο του 2014, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοπράτησε περισσότερα από 29.000 Bitcoin που κατασχέθηκαν από το Silk Road, την παράνομη ηλεκτρονική αγορά. Το κλείσιμο και η δημοπρασία των ψηφιακών νομισμάτων του Silk Road βοήθησε το Bitcoin να αποκτήσει νομιμότητα, καθώς αποδείχθηκε ότι το Bitcoin δεν είναι ο εύκολος τρόπος να αποφύγουν οι online εγκληματίες το κράτος δικαίου.
- Tον Ιούλιο, το ‘BitLicence’ αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, καθώς το NewYorkState Department of Financial Services κυκλοφορεί το πρώτο σχέδιο των προτεινόμενων κανόνων του οργανισμού για τη ρύθμιση των εικονικών νομισμάτων.
- Η European Banking Authority δημοσιεύει, επίσης, τις απόψεις της για τα “εικονικά νομίσματα” και συνιστά στους νομοθέτες της ΕΕ να νομοθετήσουν την δήλωση των εικονικών ανταλλαγών νομισμάτων σαν υποχρεωτική για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τις απαιτήσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (SecNews, 2015).
- Η πλέον πρόσφατη εφαρμογή που σχετίζεται με την λειτουργία Blockchain είναι αυτή που χρηματοδότησε το Bill & Melinda Gates Foundation και ονομάζεται Mojaloop. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από την Ripple, σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις στο κλάδο της τεχνολογίας όπως η Dwolla, η ModusBox, η Software Groupκαι η Crosslake Technologies (Finextra, 2017).
- Διευκρινίζεται ότι η επιχείρηση Ripple εστιάζει στην αποστολή χρημάτων παγκοσμίως χρησιμοποιώντας τη λειτουργία του Blockchain. Με τον τρόπο αυτό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να επεξεργαστούν τις πληρωμές των πελατών τους οπουδήποτε στον κόσμο άμεσα, αξιόπιστα και οικονομικά αποδοτικά. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Σίδνεϊ, την Ινδία και το Λουξεμβούργο και εξυπηρετεί περισσότερους από 90 πελάτες σε όλο τον κόσμο (Ripple, 2017).
- Το Mojaloop μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδέσει πελάτες, εμπόρους, τράπεζες, παρόχους και κυβερνητικούς φορείς σε μια οικονομία, χωρίς αποκλεισμούς, ειδικά σε χώρες αναπτυσσόμενες. Η εφαρμογή προσφέρει έναν τρόπο για τους παρόχους χρηματοδότησης, τις κυβερνήσεις και τους φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων να απλοποιήσουν και να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης πλατφορμών πληρωμών. Η χρήση της εφαρμογής αφορά περισσότερο τους χρήστες που δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς, σε πτωχές χώρες, αλλά που πλέον θα μπορούν να ολοκληρώνουν συγκεκριμένες συναλλαγές, καθώς και να αποθηκεύουν χρήματα σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια (Finextra, 2017).
- Το Bitcoin ήταν, με διαφορά, ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τη μεγαλύτερη απόδοση για το έτος 2015. Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε κατά 35%, ξεπερνώντας με εξαιρετική ευκολία το επόμενο περιουσιακό στοιχείο με μεγάλη απόδοση, τα Real Estate Investment Trusts (REITs), η οποία αυξήθηκε κατά μόλις 2,8%. Επιπρόσθετα, κατά το ίδιο έτος, το Bitcoin ήταν το καλύτερο σε επιδόσεις νόμισμα. Το δεύτερο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν το Σελίνι της Σομαλίας που κέρδισε μόλις 15% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το ήμισυ της αύξησης του Bitcoin (Zeiler, 2016).