Σύμφωνα με τον Γιαγλή (2016) τα κύρια χαρακτηριστικά του Bitcoin είναι τα εξής:
- Το Bitcoin είναι ιδιωτικό και αποκεντρωμένο, δηλαδή, δεν ανήκει σε κανένα και δεν το εκδίδει κανείς φορέας όπως μια τράπεζα ή ένας οργανισμός, ακόμα, κι ένα κράτος.
- Είναι πλήρως ψηφιακό γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νομισματικές μονάδες εκδίδονται από το ίδιο το δίκτυο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός αυτού. Δεν έχει αντίκρισμα σε κάποια υποκείμενη αξία (πχ. Ένα άλλο νόμισμα ή εμπόρευμα) και έτσι η τιμή του εξαρτάται μόνο από κανόνες όπως προσφοράς και όπως ζήτησης για αυτό, έτσι όπως διαμορφώνονται κάθε στιγμή.
- Χαρακτηρίζεται από σταθερή και προβλέψιμη προσφορά: η έκδοση νέων νομισματικών μονάδων γίνεται εντός του δικτύου με συγκεκριμένο και (σχεδόν) ντετερμινιστικό αλγόριθμο. Έτσι, κάθε 10 περίπου λεπτά εκδίδεται μια σταθερή ποσότητα νέων Bitcoin – που υποδιπλασιάζεται κάθε 4 περίπου χρόνια και σήμερα είναι 12,5 Bitcoin- η οποία κατανέμεται όπως κόμβους του δικτύου, οι οποίο παρέχουν υπολογιστική ισχύ για την εξασφάλιση όπως ακεραιότητας των συναλλαγών. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι η παραγωγή νέων νομισματικών μονάδων θα σταματήσει αυτόματα όταν εκδοθούν συνολικά 21 εκατομμύρια Bitcoin, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί, περίπου, το έτος 2130.
- Διαθέτει διαφανή νομισματική πολιτική: όπως οι βασικές παράμετροι λειτουργίας του συστήματος είναι ενσωματωμένες στον κώδικά του, ο οποίος είναι ανοικτός και διαθέσιμος σε όποιον θέλει να τον ελέγξει ή και να τον αντιγράψει.
- Το Bitcoin είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς θα εκδοθούν συνολικά μόλις 21 εκατομμύρια μονάδες.
- Το Bitcoin είναι διαιρέσιμο σε οκτώ δεκαδικά ψηφία, ενώ το ευρώ, λόγου χάρη, είναι διαιρέσιμο σε δυο δεκαδικά ψηφία.
- Το Bitcoin μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα, οικονομικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ψηφιακό και επομένως δε φθείρεται ή καταστρέφεται, όπως τα χαρτονομίσματα, ενώ δεν καταλαμβάνει καθόλου φυσικό αποθηκευτικό χώρο. Βέβαια, η ευκολία αποθήκευσής του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα. Χρειάζεται μόνο ένα Bitcoin, το οποίο δεν συνδέεται απαραίτητα με την ταυτότητα του κατόχου, όπως τα e-mails. Η διεύθυνση αυτή έχει 34 χαρακτήρες που ξεκινά με τον αριθμό 1 ή 3 όπως, για παράδειγμα η: 1JnDxSc7kGsnkFs7aBWgo2AQkT67AKL3Vn.
- Υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των νομισματικών μονάδων εύκολα και χωρίς περιορισμούς.
- Όπως συμβαίνει με όλα τα νομίσματα, ανάλογα, και η αξία του Bitcoin συνδέεται άμεσα από την τιμή που είναι διατεθειμένοι οι ενδιαφερόμενοι να αποδεχτούν ως δίκαια και εύλογη. Αυτό σημαίνει ότι η ισοτιμία του κυμαίνεται ελεύθερα και καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση στις αγορές συναλλάγματος.
- Επίσης, δεν υπάρχει η εγγύηση ενός κράτους ή μιας Κεντρικής Τράπεζας, ούτε αντίκρισμα σε χρυσό και η αξία του βασίζεται σε κάποιο μαθηματικό αλγόριθμο. Και όμως τα χαρακτηριστικά του είναι τόσο αξιόπιστα, έτσι ώστε οι κάτοχοί του να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτό, παρά σε παραδοσιακές μορφές νομισμάτων.
Επιπλέον ο Παζόπουλος (2017) επισημαίνει ότι ένα Bitcoin κάνει οτιδήποτε μπορεί να γίνει και με συμβατικά νομίσματα, όπως αγορά και πώληση αγαθών, αλλά και την αποστολή χρημάτων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, σχεδόν δωρεάν, χωρίς ενδιάμεσους, ταχύτερα, ασφαλέστερα και μάλιστα ανώνυμα.
Ο Salazar (2017) επίσης διευκρινίζει ότι οι συναλλαγές με τη χρήση Bitcoin είναι μη αναστρέψιμες, φέρουν μηδενικό κόστος και διατηρούν την ανωνυμία του χρήστη.