ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Αν και τα Bitcoin χαρακτηρίζονται από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και ανεξάρτητα απειλών ή κινδύνων. Λόγου χάρη (BANetBitcoin, 2016):

Βαθμός αποδοχής:

υπάρχει ακόμα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν διαθέτει ενημέρωση αναφορικά με την χρήση των Bitcoin. Αν και  πολλές επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα, προκειμένου να επωφεληθούν από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, ο αριθμός τους είναι σχετικά περιορισμένος.

Μεταβλητότητα:

ο όγκος των Bitcoin που ανταλλάσσονται καθώς και των επιχειρήσεων που τα χρησιμοποιούν είναι μικρός, σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να είναι. Για το λόγο αυτό, μικρές μεταβολές στις αγορές ή στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την τιμή του Bitcoin.

Συνεχής εξέλιξη:

τα λογισμικά που υποστηρίζουν τη χρήση των Bitcoin είναι σε συνεχή εξέλιξη, καθώς έχουν χαρακτηριστικά που χρίζουν βελτίωσης. Συνεχώς αναπτύσσονται νέα χαρακτηριστικά, παροχές και υπηρεσίες που ακόμα δεν είναι διαθέσιμα για όλους. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις δεν παρέχουν καμία ασφάλιση. Ουσιαστικά, τα Bitcoin βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ωρίμανσης. O Alfidi (2016), ακόμα, αναφέρει ότι το Bitcoin επιτρέπει την απάτη και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, απόρροια του χαρακτηριστικού της ανωνυμίας που φέρει. Τα συμβατικά νομίσματα υπόκεινται πράγματι σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πλαστογράφηση. Το Bitcoin μεγεθύνει τους κινδύνους αυτούς, διότι μπορεί να ανταλλαγεί μόνο ανώνυμα και κυριαρχεί στα σκοτεινά δίκτυα που είναι γνωστά για την κυκλοφορία ναρκωτικών. Οι προσπάθειες επιβολής του νόμου για τη διακοπή αυτών των δικτύων, όμως, θα τερματίσουν την ικανότητα οποιουδήποτε οικονομικού φορέα να συναλλάσσεται σε Bitcoin ακόμη και για νόμιμους λόγους. Αυτό συμβαίνει διότι όταν το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας, τα διαθέσιμα Bitcoin των χρηστών εξαφανίζονται. Ένα συμβατικό νόμισμα, όμως, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στις πραγματικές συναλλαγές. Οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες διαθέτουν αντίγραφα ασφαλείας των δραστηριοτήτων τους, όταν βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Οι χρηματιστηριακές αγορές και οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν αρχεία αντισυμβαλλομένων. Αυτοί οι μηχανισμοί στερούνται της ανωνυμίας του Bitcoin, αλλά αντισταθμίζουν την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία που απαιτείται στις συναλλαγές.

Επίσης, εκτός από τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα που συνιστούν σοβαρές απειλές οικονομικής φύσης για τους χρήστες, υπάρχουν και πιο απλά και πρακτικά προβλήματα. Λόγου χάρη, τα Bitcoin δεν μπορούν, τουλάχιστον ακόμα, για να πραγματοποιούνται απλές καθημερινές αγορές, όπως σε υπεραγορές, μανάβικα, καφέ και λοιπά αφού δεν έχουν φυσική υπόσταση, ενώ, επίσης -παρόλη την αύξηση των οργανισμών που δέχονται Bitcoin – αυτά δεν είναι αποδεκτά από όλους (Πετρίχος, 2017).

Leave Comment